Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

  • NEZ
  • Kroměříž
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.08.2014 1:33:34

Losování kandidátů není přímá demokracie, ale zoufalství

Losování kandidátů není přímá demokracie, ale zoufalství

Napřed jsem se domnívala, že je to recese. Bylo to však myšleno vážně. Losovat kandidáty do komunálních voleb z lidí, kteří se nahodile přihlásí, není pro samosprávu řešením. Spíše naopak. Je to zoufalý krok.

Chápu motivy. Chápu i to, že tato forma měla mediálně zaujmout. Nic proti tomu. Jinak ale všechno. Sama se pohybuji v samosprávě přes dvacet let. Jak odborně, tak zastupitelsky, a vím, že město či obec mohou dobře řídit pouze týmy, které se sžívají řadu let, kandidáti se znají, přirozeně spolu komunikují, spojují je společné názory, formulují program, s nímž do voleb jdou. Sestavit skupinu nahodile vybraných lidí, navíc na základě losu !!!), znamená dát dohromady nesourodou skupinu jednotlivců, s individuálními zájmy, která by se měla teprve nějak sžívat, komunikovat, seznámit... Jako když se sjede letní tábor. Tady se ale bavíme o řízení města, což má své poměrně závažné dopady, a to ihned.

Pokud byl záměr dát jednolivcům prostor pro kandidaturu bez ohledu na ostatní, pak to účel splnilo. Pokud budou zvoleni, jdou tam sami na sebe, se svými zájmy, svými individuálními představami, a ani to nemusí být špatné. Reálnost jednoho solitéra něco prosadit je ale mizivá, a proto je tato volba takový mírný hazard s mandáty, který bude obsazen třeba vynikajícím jednotlivcem,  ovšem jeho možnosti prosadit cokoli budou nulové, a mandát bude pro dné volební pbdobí "ztracen".

Takže bych řekla - nápad marketingově dobrý, úmysly určitě ještě lepší, ale jinak patrně zoufalství ze současného systému, který ovšem nevyřeší los. To už bychom mohli losovat vládu, sněmovnu, senát - a s černým humorem dodávám, že by to možná dopadalo lépe než klasická volba, ale to nás neomlouvá, že neumíme najít jiné řešení. Tedy ne neumíme, ale nikdo se jimi nechce zabývat, protože současný volební režim současným stranám velmi vyhovuje.

Proti tomu jistě míří losování kandidátů do zastupitelstva. Ale jen proto mu nelze tleskat. Není to nic odpovědného, nic řešícího - jen na pár hodin zajímavého. A to pro samosprávu nestačí. Samospráva by měla být královnou, protože z ní se líhnou vyšší politikové. A ztěží lze očekávat, že někdo takový řekne -  moje politická kariéra začala nahodilým losem. Přesto všem odvážlivcům, kteří do toho šli, přeji, aby se jejich očekávání naplnila. I voličům, kteří do nich tato očekávání vkládají, aby se splnila.

Jako člověk hájící samosprávu a její právo na lepší volební systém, který by do ní přivedl lidi s přirozeným respektem a úctou, však podobným losovačkám nemohu fandit. Na to jde o příliš vážné věci na to, abychom z toho dělali podobné divadlo. I kdyby úmysly byly sebeušlechtilejší.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama