ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2013 18:30:00

Bývalí sportovci si finanční pomoc zaslouží

Bývalí sportovci si finanční pomoc zaslouží

Reaguji na ministra financí Miroslava Kalouska, proč zrovna bývalí olympijští medailisté mají mít dorovnané důchody aspoň do průměru, jak to navrhuje ve svém poslaneckém návrhu několik poslanců za Věci veřejné.

Opomenu, že předkládaný materiál je nesystémový-nezahrnuje totiž všechny bývalé vrcholové reprezentanty, tedy i mistry světa či světové rekordmany nebo opakované účastníky Olympijských her či mistrovství světa. Stejně opomíjí tradiční poslanecké neduhy mých bývalých kolegů z VV, tedy že s nikým návrh neprojednali, může jim jít jen o gesto a ne o samotné prosazení záměru.

Tento návrh, byť je nedokonalý, podporuji a ministrovi financí odpovídám. Tuto ctěnou skupinu je možné upřednostnit, a to proto, že sportu ve prospěch reprezentace své vlasti obětovali někdy i své zdraví. Doba produktivního věku sportu je ve srovnání s kariérou vědců, umělců či lékařů velice krátká a nejistá. Vynikající sportovci sportu obětovali pracovní kariéru či vzdělání. Řada z nich si po sportovní kariéře vzdělání doplňovala, mnoho zvládlo vystudovat vysokou školu i při sportovní činnosti, ale už opožděně naskakovala do rozjetého rychlíku pracovní kariéry. Tudíž jsou naše bývalé sportovní ikony ve velké nevýhodě a většinou jsou jejich důchody právě proto mnohem nižší, než je celostátní průměr. K tomu připočtěme nepochybně větší výdaje za léky a už jsme na samé hraně živoření. Pro tyto osobnosti je to naprosto nedůstojné. Zdůrazňuji, že se nebavíme o absolutních špičkách profesionálního sportu-Jágr, Nedvěd či Berdych by asi o finanční pomoc nežádali, ale právě o těch, kteří se ocitli v životně složitých situacích. V řadě zemí se o své bývalé olympioniky starají s mnohem větší úctou, ostatně v antickém Řecku měli olympijští vítězové vystaráno do konce života. Mě jde ale jen a jen o ty opravdu smutné příběhy našich hrdinů.

Bývalí úspěšní sportovci pro naši vlast udělali mnoho. Každý velký sportovní úspěch byl velkou reklamou pro naši zemi. Troufám si říct , že celá Nečasova vláda v čele s ministrem financí Kalouskem (byl jsem dva roky ministrem) neudělala ani zlomek pro věhlas České republiky jako sportovci typu Věry Čáslavské, Dany Zátopkové, Jarmily Kratochvílové či Ludvíka Daňka nebo bratří Svojanovských či mnoha dalších.

Mgr. Josef Dobeš
poslanec za hnutí Pro sport a zdraví

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama