ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.11.2011 14:13:24

Současná generace má o boji studentů za svobodu často jen mlhavou představu

Současná generace má o boji studentů za svobodu často jen mlhavou představu

Dnes si připomínáme výročí dvou listopadů, které se staly klíčovými momenty našich dějin. Symbolika jednoho dala sílu druhému.

17. listopad 1939 byl reakcí nacistické zvůle na unikátní protesty proti nacistické okupaci ve výročí, tehdy zrušeného, státního svátku 28. října 1918. V Praze na shromážděních tehdy demonstrovaly desetitisíce lidí svoji věrnost zakladatelům první republiky Tomáši G. Masarykovi a Edvardu Benešovi. Desetitisíce lidí daly najevo, že demokracie, svoboda a česká státnost žijí v jejich myslích navzdory přítomnému gestapu, německé armádě a útlaků okupantů. Česká policie, poslaná, aby demonstrace rozehnala, vyjádřila lidem v ulicích naopak podporu.
Byly to až jednotky SS, které zlomily vůli shromážděných, když ostrou střelbou pálily do davu.

Smrtelně zraněn byl student Jan Opletal. Jeho pohřeb 15. listopadu 1939 se stal národní manifestací tichého odporu a protiněmeckých vystoupení.

Reakce okupantů na sebe nenechala dlouho čekat, aby zlomily národ, tak zaútočily na jeho děti. 17. listopadu byly zavřeny vysoké školy. Bylo popraveno devět studentských funkcionářů. Zhruba 1200 studentů bylo transportováno do koncentračních táborů. Začaly represe nejen proti studentům. Nacisté s českým národem nepočítali. Plánovali vystěhovat část obyvatelstva na východ, část vyvraždit a území současné České republiky plně germanizovat. Jednalo se o začátek dlouhého utrpení národa, který měl před sebou ještě téměř šest let nacistického panství.

Připomenutí těchto tragických událostí 17. listopadu 1989 u kolejí na pražském Albertově vedlo nakonec k pádu komunistického režimu v Československu. Studenti provolávali hesla proti režimu a vydali se na Václavské náměstí. Cesta na hrad byla zablokována. Studenti byli sevřeni mezi dva policejní kordóny na Národní třídě a brutálně zbiti. Tentokrát to ale neznamenalo začátek útlaku, ale konec.

Doufejme, že nebude nutné, aby si žádná další generace studentů musela procházet podobnými událostmi, jako si dnes připomínáme. Popsal jsem obě události zejména proto, že generace studentů z roku 1939 již odchází, generace studentů roku 1989 je v mém věku. A současné generace mají často jen mlhavou představu o tom, co bylo nutné podstoupit, abychom měli vlastní svobodný a demokratický stát.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama