Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2015 22:31:00

Pohlavkování nebo fyzické tresty do našich škol nepatří

Pohlavkování nebo fyzické tresty do našich škol nepatří

Vyjádření ministryně k fyzickému trestu na pražské ZŠ - přepis rozhovoru pro MF Dnes

 Dostali jsme spoustu ohlasů od učitelů. Co říkáte na to, že ředitel dal pohlavek drzému žákovi? Váš pohled na věc.

ministryně Valachová: "Určitě pohlavkování nebo fyzické tresty do našich škol nepatří, na tom se asi všichni shodneme. Musím korektně říci, že nejsem seznámena s detaily tohoto případu, té situace tak, jak se udála. Já jako ministryně školství v návaznosti na tento konkrétní zcela ojedinělý skutek nechystám žádné zásadní výkladové nebo dokonce legislativní kroky. Spíše se přiznám, že se chci soustředit nejen na to, že pohlavky a fyzické trestání nepatří do našich tříd, ale také na, že musíme vést vážnou debatu o tom, že učitelé potřebují podporu v tom, jaké velké množství úkolů se na ně nakládá. Já jsem pouze prostřednictvím médií byla informována, že se snad ta situace měla stát a eskalovat v souvislosti se složitější výchovnou situací s jiným žákem. Tam se domnívám, že kromě jasného odsouzení fyzického trestu musí být odsouzeno takové jednání, protože si myslím, že ani pan učitel sám jistě není rád, protože by určitě za standardní situace takto nereagoval. Současně musíme opravdu v souvislosti s takovými situace nešťastnými věnovat pozornost i učitelům. Úkolů je řada, stresů v rámci vzdělávání také, a i když to není omluva pro daný skutek, tak zároveň mě jako ministryni školství zajímá, do jaké míry mají učitelé podporu v řešení složitých situací. Ale ředitel měl prý vážnou situaci k řešení ve školní jídelně s autistickým chlapcem, z tohoto důvodu si myslím, že v ruce s tím bychom měli striktně odmítnout a zamítnout jakékoli ospravedlnění fyzického trestu, ale zároveň bychom se měli popravdě říct, jestli podpora našich učitelů je dostatečná například prostřednictvím dalších specializovaných profesí jako jsou školní psychologové nebo sociální pracovníci ve školství."

Je to na odvolání podle Vás?

"Chápu, že Vás zajímá tato otázka na tělo, já se k tomu jako ministryně nebudu vyjadřovat k tomuto konkrétnímu případu. Ale mohu slíbit, že se určitě celkově budu zabývat tou situací v návaznosti na ty reakce, které jste mi naznačila, že jsou snad ze strany učitelské veřejnosti."

Audionahrávka ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama