Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.03.2016 10:12:00

Učitelské povolání patří mezi nejvíce ceněné, ne nejvíce oceněné

Učitelské povolání patří mezi nejvíce ceněné, ne nejvíce oceněné

Ministryně Kateřina Valachová tento týden zveřejnila proslov ke Dni učitelů, který se připomíná 28. března:

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, milí kolegové,

zdravím Vás u příležitosti Dne učitelů, který u nás v České republice slavíme 28. března v den narození Jana Amose Komenského. Tento pedagog, filosof a spisovatel definoval zásady moderní pedagogiky a také učitelské profese, které si velmi vážím a kterou považuji za jednu z nejdůležitějších vůbec.

Potřeba vzdělávat a být vzděláván je stará jak lidstvo samo, učitelé tedy měli, mají a budou mít ve společnosti vždy své místo. Přestože podle nejrůznějších průzkumů prestiže profesí patří učitelské povolání mezi ty nejvíce ceněné, nepatří bohužel mezi ty nejvíce oceněné. Ba co víc, v porovnání s ostatními absolventy vysokých škol nepatří ani mezi ty průměrně oceněné. Je proto mojí prioritou tento stav změnit. To se nám na ministerstvu školství už daří. Sice ne tak rychle, jak bychom si přáli, ale postupnými kroky. Pro letošní rok jsme zajistili navýšení Vašich platů v průměru o 3,3 procenta a nyní nás čeká ještě výraznější krok - v souladu se školskými odbory bychom chtěli vyjednat další výrazné navýšení.

Kromě zlepšení finančních podmínek jsme připravili také kariérní řád pro učitele, o kterém se diskutuje více než dvacet let. Chceme jeho prostřednictvím zajistit pro začínající učitele chybějící podporu a těm zkušeným pak možnost profesního růstu. Doufám, že nám tento krok podaří k Vaší spokojenosti a učitelská profese se tak stane atraktivnější a prestižnější.

Děkuji Vám za Vaši práci a slibuji, že se budu snažit zajistit Vám pro ni co nejlepší podmínky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama