Mgr. Libor Michálek, MPA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2017 14:01:26

Konec daňových výhod pro fondy developerů

Konec daňových výhod pro fondy developerů

Senát bude projednávat návrh senátní novely zákona o daních z příjmů, která zatím nabízí daňové výhody fondům, které své akcie registrují na burze.

Návrh připravil senátor Michálek v reakci na zneužívání investičních fondů zejména ze strany developerů. Ti zakládali investiční fondy, aby miliardové zisky plynoucí z developerských projektů nepodléhaly dani z příjmů 19%, ale pouze 5%.

V prvním čtení byl návrh projednán již v létě, kdy odhady ztrát na dani z příjmů dosáhly 600 miliónů korun. Následně návrh doporučil ke schválení i senátní Výbor pro hospodářství. V mezičase burza již 12 takto účelově založených fondů vyloučila.

„Návrh odstraňuje podobně nesmyslné daňové výhody, které se týkaly korunových dluhopisů. Několik desítek firem se jen „přebalilo“ z akciových společností na tzv. investiční fondy a profitovalo v řádu stovek miliónů korun, aniž by s akciemi těchto fondů bylo aktivně obchodováno. Vítám, že burza tuto věc již řeší, na straně druhé nemůžeme po burze chtít, aby suplovala nedostatky legislativy“, dodává k návrhu senátor Michálek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama