Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.06.2018 22:41:00

Je důležité poskytnout rodině a manželství výjimečnou ochranu

Je důležité poskytnout rodině a manželství výjimečnou ochranu

KDU-ČSL navrhuje ústavní ochranu manželství muže a ženy.

Poslanci KDU-ČSL navrhují, aby se do českého ústavního pořádku dostala ochrana manželství jako svazku muže a ženy. Podle poslance Marka Výborného /KDU-ČSL/ jsou důvody následující: získání respektu vůči manželství a ochrana rodiny. „Pokud se stát hlásí k ochraně rodiny, musí se hlásit i k ochraně manželství, které představuje právní i morální závazek věrnosti, trvalosti a vzájemné podpory,“ okomentoval Výborný.

Návrh KDU-ČSL podpořili i zástupci dalších parlamentních stran – podpisy mají lidovci od ODS, ČSSD, TOP 09, STAN i hnutí ANO. Změna se týká Listiny základních práv a svobod, která nyní ve svém článku 32 zakotvuje ochranu rodičovství a rodin. KDU-ČSL chce text doplnit právě o ochranu „manželství jako svazku muže a ženy“. Jen takové manželství může podle předkladatelů plnit hlavní funkce rodiny. „Zejména pak přivést na svět další generaci a vychovat je v nenahraditelné, vzájemně nezastupitelné mateřské a otcovské lásce i vzoru. Je důležité poskytnout rodině a manželství prvořadou a výjimečnou ochranu,“doplnil Marek Výborný.

„Manželství je svazek muže a ženy. Jakékoliv jiné svazky, a tím je nijak nezpochybňuji, bychom neměli nazývat manželstvím,“ sdělil k návrhu předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Chceme jít pozitivní cestou a otevřít z našeho pohledu oprávněnou diskusi o tom, co pro nás manželství znamená. Pro mě je to hodnota, která si zaslouží respekt i uznání. Na druhou stranu, není to jen o změně Listiny. Je to i na nás, abychom o manželství pečovali, jak můžeme,“ doplnil.

Poslanec Marek Výborný dodal, že lidovci se nebrání například debatě o narovnání ekonomických vztahů lidí žijících v registrovaném partnerství, pokud tyto vztahy nejsou dostatečně upraveny platnými zákony. „V návrhu se nám skutečně jedná o vymezení samotného pojmu,“upřesnil. Dodal, že inspirací pro KDU-ČSL byly legislativní rámce ostatních evropských zemí. Česká republika je například jediná ze zemí Visegrádské čtyřky, kde obdobná úprava neexistuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama