Mgr. Marie Benešová

  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.06.2019 13:07:00

Mýtné bude možno hradit i prostřednictvím internetu či mobilních aplikací

Mýtné bude možno hradit i prostřednictvím internetu či mobilních aplikací

Projev na 30. schůzi Poslanecké sněmovny 20. června 2019 k zákonu o pozemních komunikacích

 Dámy a pánové,

v zastoupení za kolegu Kremlíka si dovoluji předložit k projednání návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích. Hlavním cílem tohoto předkládaného návrhu je změna způsobu úhrady časových poplatků za užití zpoplatněných pozemních komunikací, jakož i změna způsobu prokazování a kontroly této úhrady.

Namísto dosavadního způsobu úhrady časového poplatku prostřednictvím zakoupení dálničního kuponu, jehož díl se vylepuje na čelní sklo vozidla, bude nově možno uhradit i bezhotovostně prostřednictvím internetu, či mobilních aplikací. Úhrada časového poplatku bude evidována v nově zřízeném informačním systému provozovaném Státním fondem dopravní infrastruktury, v němž budou evidována i osvobození od zpoplatnění.

Osvobození vozidel od zpoplatnění budou evidována na základě oznámení provozovatelů těchto vozidel adresovaných Státnímu fondu dopravní infrastruktury. U osvobození od zpoplatnění, které je vázáno na přepravu držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P, bude umožněno oznámit osvobození až tří vozidel, přičemž bezplatně bude možné užít zpoplatněnou pozemní komunikaci nadále pouze v okamžiku, kdy bude držitel průkazky vozidlem skutečně přepravován.

Kontrola úhrady časového poplatku bude prováděna zejména prostřednictvím videodetekce, při níž bude s využitím kamerového systému podle státní poznávací značky vozidlo ověřováno, zda má uhrazený časový poplatek.

Návrh rovněž rozšiřuje okruh vozidel osvobozených od zpoplatnění a to o vozidla, která využívají jako palivo elektrickou energii, nebo vodík, nebo tato paliva v kombinaci. Zároveň je navrhováno zvýhodnění vozidel poháněných zemním plynem, nebo biometanem.

Z mé strany je to asi tak všechno pro seznámení s novým pojetím. Děkuji za pozornost a ráda bych, aby tento zákon byl samozřejmě schválen v budoucnu. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama