Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2017 11:57:38

Stavět, bourat, nechat chátrat?

Stavět, bourat, nechat chátrat?

Praha – šperk v srdci Evropy s mnoha přívlastky – matka měst, stověžatá Praha… Kolik písní opěvující její krásu, kolik básní věnujících se okouzlující zákoutím a místům, z nichž na nás dýchá slavná historie. A přece i toto město měst se stává obětí d

Mamon ovládl myšlení, touha po zisku konání působící nenapravitelné škody. Denně jsme svědky nezodpovědného chování majitelů, kteří nechají chátrat cenné budovy, aby poté, co statik určí objekt k demolici, vytřískali co nejvíc peněz za stavební parcelu na lukrativním místě. Kolik cenných památek už naši potomci nikdy neuvidí, kolik peněz bude stát záchrana těch, jež restituenti a soukromníci získali a dál se o ně nestarali. Havarijní stav vyhlídkové restaurace Terasy Barrandov, zchátralé historické vily na Letné, budova Kliniky na pražském Žižkově, vila Milada, chátrající historický dům v Jungmannově ulici, z něhož zbyla jen fasáda. Stejný osud potkal Darex na Václavském náměstí, hotel Kriváň na Vinohradech. To jsou jen některé z příkladů. Město ovládli nenasytní developeři, kteří čekají na bourání či změnu územního, respektive metropolitního plánu, jen aby mohli realizovat svá díla zkázy. Zbouraný hotel Praha, novorenesanční dům na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí a další jsou toho jasným důkazem. 
Kousek po kousku nám mizí před očima kus historie. Pražská památková rezervace a nejen ta, dostává řádně zabrat. Namísto historických budov kanceláře, banky, „květinové domy“ a „Quadria“, přílepky typu „Maršmeloun“ namáčknutý přímo k Anežskému klášteru z první poloviny 13. století. Nikoho nezajímají protesty odborníků ani obyvatel hlavního města. Stejně jako v případě navrhované zástavby plochy naproti hotelu InterContinental v historickém centru Prahy na konci Pařížské ulice směrem k Vltavě. Miliardáři Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč, kteří tento pozemek, jenž je částí náměstí Curieových, původně koupili jako nezastavitelnou plochu, zde nyní chtějí (podle veřejných zdrojů) postavit namísto zeleně sedmipodlažní budovu s kancelářemi a luxusními byty.  Ta by zastínila vedle stojící památkově chráněné kubistické budovy i protější secesní domy. Na změně územního plánu by vydělali stamiliony. Co asi vede pány z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) při tvorbě nového metropolitního plánu k návrhu na změnu s cílem umožnit zástavbu? Proti jsou uznávaní historikové architektury, občanské sdružení Žijeme v centru, Sdružení občanů a přátel Starého Města a Josefova, Klub Za starou Prahu. Protesty občanů však v dnešní „svobodné a demokratické“ společnosti neznamenají vůbec nic. Jen to, že si mohou nahlas říkat, co chtějí. Nakolik je jim to platné, už poznali za těch 27 let mnohokrát. Jak asi dopadne další park, a to u Štefánikova mostu a Revoluční třídy? Tady by pro změnu zase páni z radnice Prahy 1 rádi postavili kontroverzní objekt nazývaný Zlaté vejce. Komu asi všechna tato rozhodnutí ve skutečnosti ta „zlatá vejce“ přinesou?
Za Klub KSČM v Zastupitelstvu hl. m. Prahy mohu ubezpečit obyvatele metropole, že se na této devastaci kulturního dědictví a zástavbě každého volného prostranství a zeleně podílet nebudeme a pro tyto změny v žádném případě ruku nezvedneme.

Marta Semelová, předsedkyně Klubu KSČM v Zastupitelstvu hl. m. Prahy

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama