Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.12.2010 13:43:22

Vláda premiéra Nečase je hrozbou pro tento stát

Vláda premiéra Nečase je hrozbou pro tento stát

Řeč Marty Semelové ve sněmovně ve které zdůvodnila proč vláda Petra Nečase nemá důvěru k tomu, aby dále vládla v této zemi. Nejde pouze o aféru, jež plní stránky novin v posledních dnech. Jde o nedůvěru mnohem širší.

Děkuji, vážená paní předsedající. Já vím, že se to mnoha poslancům nelíbí, když tady slyší slova z řad Komunistické strany Čech a Moravy, slova kritická. Nakonec je vidět, když se podíváme na zbytky vlády, jak vláda, když se jedná o její nedůvěře, k tomu přistupuje. Kde jsou hesla, že se zlepší politická kultura, když jeden z vlády tady spí, druhý si hraje s mobilem a další po plivnutí na poslance uteče! (Potlesk zleva.)

Jen pár měsíců vládne v naší zemi Nečas a už tu máme požadavek na vyslovení nedůvěry vůči jeho vládě. A není divu. Skandál, který se rozhořel na Ministerstvu životního prostředí a který zasahuje podle zpráv z médií nejvyšší patra politické scény, určitě nelze odbýt mávnutím ruky. Podezření z korupce a nečistého financování jedné z koaličních stran vrhá velmi nepříznivý stín na celou vládu, která navíc od počátku dává na odiv své odhodlání bojovat právě s korupcí a klientelismem.

Jakou záruku může mít veřejnost, když tomuto předsevzetí se dostalo tak závažných trhlin, a ještě ke všemu vychází najevo, že premiér této vlády věděl o problémech delší dobu a nic nedělal? Jakou můžeme mít záruku a jistotu, že podobné prakticky nevládnou i v jiných resortech? Stačí se podívat na výměny úředníků na ministerstvech a úřadech za ty, již mají vazby právě na šéfy daných resortů. Vždyť jde přímo o systém, kdy se uměle vytvářejí místa různých náměstků a poradců, jimž se pak vyplácejí horentní odměny, jako je tomu v případě Ministerstva obrany, a to v době necitlivých sociálních škrtů.

Ono však nejde pouze o aféru, jež plní stránky novin v posledních dnech. Jde o nedůvěru mnohem širší. Tato vláda by se totiž mohla zapsat do Guinessovy knihy rekordů, co se týče počtu občanů, u nichž ztrácí důvěru, počtu rozčarovaných, znechucených a naštvaných lidí během tak krátké doby svého vládnutí. Rozčarovaných voličů, kteří uvěřili planým slibům nových tvářiček a teď se nestačí divit, občanů znechucených současnými korupčními aférami a lidí naštvaných na vládní cynismus a aroganci.

Během několika málo měsíců dokázala tato vláda zlikvidovat zbytky sociálního státu, které se tady po dvaceti letech devastace ještě udržely. Bezprecedentní chování ve Sněmovně, kdy jste se bezostyšně rozhodli, že budete hlasovat pouze pro své vládní návrhy a opoziční, byť kvalitní, vás zajímat nebudou, ukázalo na vaši ideologickou zaslepenost a nezodpovědnost. Vaše hlasování o státním rozpočtu a balíku asociálních zákonů, ale i aféry, které se dostávají na světlo, prozradily, o co vám skutečně jde - o tučná konta vyvolených a o zisky soukromých firem u nás i v zahraničí! A je vám přitom naprosto ukradené, do jak vážných problémů dostáváte rodiny s dětmi, seniory, středně- a nízkopříjmové obyvatelstvo. Je vám lhostejný rostoucí počet těch, kteří se propadají do chudoby díky vašim rozhodnutím o seškrtání sociálních dávek a příspěvků. Nezajímá vás, co budou dělat lidi, kterým prudce vzrostou nájmy, ceny za elektřinu, vodné a stočné, jak se uživí nezaměstnaní bez šance získat nějakou práci, co si počnou lidé bez přístřeší. Hlavně že vy se udržíte na svých postech. Krásné předvolební sliby jsou přece dávno zapomenuty.

Aféra, která vyvolala dnešní mimořádnou schůzi Sněmovny, je pouze špičkou ledovce. Špičkou, pod níž se skrývá pokrytectví, osobní ambice a sobecké povyšování stranických a soukromých zájmů nad zájmy těch, kterým máte jako vláda sloužit, tedy zájmy občanů. Ostatně není to tak dlouho, co nám názorně ukázal premiér Nečas a jeho ministři, jak jsou pro ně zájmy a názory občanů důležité. Speciálně při jednáních, dá-li se to vůbec nazvat jednáními, s odborovými svazy. S arogancí sobě vlastní vláda odmítla argumenty, s nimiž odboráři přicházeli, odmítla fakta a konkrétní čísla, zpracované analýzy, zdokumentované dopady vládních škrtů na lidi. To všechno jste dokázali akorát zlehčovat a zesměšňovat. Vrcholem této arogance pak byly vaše útoky na demonstrující odboráře. Nikdo z vás si netroufl přijít mezi protestující zdravotníky, zaměstnance v sociálních službách, pedagogické i nepedagogické pracovníky, stavbaře, policisty či hasiče. Zřejmě jste měli strach z lidí v ulicích. Báli jste se hněvu těch, kteří vám přišli říct, co si o tom vašem vládnutí myslí. Báli jste se pravdy a své zodpovědnosti. Zodpovědnosti za snižování platů, za destabilizaci v resortu zdravotnictví, životního prostředí, v oblasti sociální, na vnitru, na obraně atd. A nejinak tomu je i v posledních dnech a hodinách. I teď tady ve sněmovně odmítáte nést svoji zodpovědnost, jež souvisí s kauzou, která i nadále odhaluje, do jaké míry byly falešné všechny ty výkřiky o čistotě plánů a průhlednosti vaší politiky.

Důvěryhodnost tato vláda bezesporu ztrácí. U mnohých navíc kromě důvodů arogance a sociální politiky a korupčního skandálu i za vůči českému národu urážlivé oficiální jednání premiéra Nečase a Karla Schwarzenberga s předsedou bavorské zemské vlády. S člověkem, který se pravidelně účastní sudetoněmeckých srazů a jenž k nám provokativně přijíždí v doprovodu šéfa Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernda Posselta.

Závěr je pro mě jednoznačný. Vláda premiéra Nečase je hrozbou pro tento stát, neměla naši důvěru při svém vzniku a nemá důvěru KSČM ani dnes! Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama