Mgr. Martin Baxa

  • ODS
  • ministr kultury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2020 5:35:00

V náboženském složení obyvatel se odrážejí novodobé dějiny i společenské změny

V náboženském složení obyvatel se odrážejí novodobé dějiny i společenské změny

Komentář na facebookovém profilu k průzkumu náboženského složení obyvatel České republiky

 Na univerzitě jsme se učili a na gymplu jsem vždy své žáky učil náboženské složení obyvatel Česka. Nešlo jen o čísla a o jeho geografické rozdělení, ale v tomto tématu se pozoruhodně odrážejí naše novodobé dějiny i společenské změny - otázky jsou totiž dobrovolné. Ostatně podívejte se na přiložený kartogram.

Náboženské složení obyvatel

Máme k tomu tématu unikátní data: vyjma tří sčítání během komunismu se náboženská víra zjišťovala ve všech moderních sčítáních lidu, která se konají cca každých deset let, od roku 1869 až do roku 2011. A tak by se dalo logicky čekat, že se náboženská víra bude zjišťovat i ve sčítání 2021. Ale ejhle: když jsem se podíval na příslušný návrh zákona, víra v něm nebyla. Český statistický úřad totiž otázku vyjmul, a to s velmi neurčitým zdůvodněním.

Namíchlo mě, že bychom měli dobrovolně přerušit takovou unikátní datovou řadu, a připravil jsem pozměňovací návrh, kterým se do sčítání 2021 otázka na náboženské vyznání vrací. Podpořila mě řada kolegů napříč stranami a ve čtvrtek moji změnu schválil jednomyslně sněmovní výbor pro veřejnou správu. Doufám, že to projde pak i v hlasování samotné sněmovny. Vím, že to není nějaké "silné téma", ale mám dobrý pocit, že se něco daří zachránit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama