Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2021 18:50:00

Stavebně-historický průzkum odborně zreviduje areál kláštera v Opočně

Stavebně-historický průzkum odborně zreviduje areál kláštera v Opočně

Královéhradecký kraj řeší využití budov kapucínského kláštera v Opočně, které spadají do majetku kraje. S cílem spolupráce při oživení a obnově kláštera kraj oslovil vedení města Opočna, Univerzitu Karlovu v Praze a organizaci Nová síť.

 „V letošním roce plánujeme provést stavebně-historický průzkum, který odborně zreviduje areál kláštera a zhodnotí zvláště cenná místa zasluhující si ochranu při následné rekonstrukci. Máme také již schválený záměr a finanční prostředky na likvidaci dvou zastaralých budov, které dnes představují velkou ekologickou zátěž. Ve spolupráci s městem a dalšími organizacemi bychom chtěli klášter oživit a jeho obnovené prostory využít pro projekty, které by přivedly nové návštěvníky, uživatele a život jako takový. Z mého pohledu se jedná o poklad, o který bychom měli nějakým způsobem pečovat,“ sděluje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury.

V průběhu července v Opočně působí dvanáct studentů z Ústavu etnologie Karlovy univerzity Praha, kteří vedou strukturované rozhovory s aktéry kulturního života, aktivními obyvateli města a se všemi, kdo mají o dění v klášteře zájem. Tým mladých vědců vede Marek Jakoubek a Lenka Jakoubková Budilová, kteří ve svém odborném životě zasvětili mnoho let zkoumání zajímavých lokalit po celém světě.

V srpnu na studenty naváží odborníci z organizace Nová síť, kteří se již několik let věnují mj. podpoře kultury a oživování netradičních míst. Povedou rozhovory s institucemi ve městě a také budou hledat nápady a různé možnosti využití budov kláštera. Výsledky průzkumů poslouží Královéhradeckému kraji při přípravě návrhů jeho obnovy. Jako první se úprav dočkají rozsáhlé klášterní zahrady, které kraj chce zpřístupnit veřejnosti.

Klášterní komplex byl založen na základě rozhodnutí provinciální kapituly kapucínského řádu v roce 1673, přičemž základní kámen byl položen roku 1674 za významné finanční pomoci majitele panství Ludvíka Colloredo-Walsee. Po roce 1951, kdy naposledy sloužil církevním účelům, byl až do roku 2007 využíván pro Svatojánský ústav pro péči o hluchoněmé a slabomyslné ženy. Celý komplex, který je od roku 1958 kulturní památkou, je nyní zcela opuštěn.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama