Mgr. Miroslav Kavij

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2019 13:23:42

I šnek se plíží rychleji

I šnek se plíží rychleji

Dobrých zpráv je jako šafránu. Patří k nim i nedávné sdělení, že Češi začali mohutně dohánět německé výdělky.

 

Při „lámání chleba“ pro získání občanů k návratu kapitalismu od Šumavy k Tatrám padlo populistických slibů habaděj. Ujištění, že platově doženeme vyspělý Západ  během dvou až tří desetiletí bylo jedním z nich.

Podle analýzy společnosti Purple Trading se průměrná mzda v Česku za posledních 18 let meziročně zvyšuje o 4,67 procenta, při přepočtu na eura by to bylo o 6,62 procenta, zatímco v Německu  průměrný růst průměrné mzdy  činí jen 2,08 procenta.

Škoda, že studie nešla hlouběji. Kouzlo radosti by bylo v nenávratnu. Na průměrnou hrubou  mzdu v Česku, která překonala hranici 34 tisíc korun nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců ! Na průměrnou mzdu, která je stále třetinovou v porovnání se sousedním Německem a Rakouskem! Se státy, ve kterých průměrné výdělky „pokořily“ v přepočtu magickou hranici sto tisíc korun! Bez příkras jsme tak  v otázce průměrných platů opět na začátku politického převratu v zemi. U třetinových platů v porovnání s „vyspělými“ západními sousedními státy!

Navíc se sociálním břemenem státu jehož řešení je v nedohlednu a které ani politická elitní reprezentace  nechce ( možná neumí) řešit. Jsou jimi  exekuce 821 tisíc lidí,  z nichž téměř půl milionu občanů má tři a více exekucí.

Pro vzkvétající kapitalismus je více než 800 tisíc lidí v exekuci v zemičce čítající deset milionů obyvatel skutečně  „slušné číslo“ . K těmto lidem je třeba připočítat další statisíce postižených členů rodin!

Můžeme ale očekávat  skutečné srovnávání platů při současné gigantické výši státního dluhu, který pokud „nesmaže“  kouzelný džin zůstane smutným dědictvím a především zátěží  pro nové generace? Pro generace, které již své první výdělky budou muset rozdělovat na více hromádek než generace předešlé ? K jedné z nich bude patřit zřejmě  i odklad financí k zabezpečení  slušného život v penzi ( navíc v pokročilém věku).  Poslední  sociální vymoženosti z dob socialistického státu v podobě státních, relativně slušných penzí má totiž stále více na kahánku.

  Utěšujme se tedy i nadále zprávami o  přibližování našich platů se západními sousedy. Co na tom, že i šnek  se plíží rychleji!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama