Mgr. Pavel Blažík

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.07.2011 20:57:17

Kalouskovo přerozdělení daňových výnosů může být pro Brno fatální

Kalouskovo přerozdělení daňových výnosů může být pro Brno fatální

V minulých dnech rozeslal ministr financí Miroslav Kalousek do meziresortního připomínkového řízení návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní (tzv. RUD).

Za tímto návrhem, který znamená masivní přesun prostředků ze sdílených daní ve prospěch malých obcí, stojí především část komunálních politiků napojených na TOP 09 prostřednictvím hnutí Starostové a nezávislí. Bude-li návrh přijat v nezměněné podobě, přinese to obrovský zásek do rozpočtů čtyř největších měst (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň), která se na přilepšení menším městům a obcím budou muset de facto složit.

Konkrétně pro statutární město Brno by toto Kalouskovo přerozdělení představovalo snížení ročních rozpočtových příjmů o více než 900 milionů Kč, což činí téměř desetinu městského rozpočtu. Tento masivní výpadek by se samozřejmě někde musel projevit a politická reprezentace města by stála před bolestným rozhodováním, zda zredukovat financování brněnské dopravy, kultury, sportu či jiné veřejné potřeby.

Město Brno přitom ze svého rozpočtu výrazně financuje i uspokojování potřeb mimobrněnských obyvatel, kteří hojně využívají jeho infrastrukturu, ať už jde o městskou hromadnou dopravu, kulturní a sportovní zařízení nebo třeba produkci odpadu. Je tedy nanejvýš spravedlivé, aby města v postavení regionální či dokonce nadregionální metropole (jakou Brno bezpochyby je) získávala prostřednictvím RUD na jednoho obyvatele výrazně více finančních prostředků než malé obce.

Je proto logické, že vedení města v čele s primátorem Romanem Onderkou navrženou změnu RUD velmi ostře kritizuje a vyvíjí potřebou součinnost s ostatními třemi stejně postiženými městy (na dané téma proběhlo již několik schůzek primátorů těchto měst).

Velmi zarážející však je v této souvislosti vystupování brněnské TOP 09, jejíž předseda a brněnský zastupitel Jaroslav Kacer ministerský záměr otevřeně podpořil a navíc obvinil vedení města Brna s údajně špatné komunikace s ministrem Kalouskem. V této souvislosti si dovolím malou odbočku. Nelze nevzpomenout propastný rozdíl ve stylu komunikace brněnského primátora a ministra financí v rámci nedávné odborářské stávky v dopravě. Zatímco se primátoru Onderkovi podařilo korektním vyjednáváním s odbory zajistit Brňanům alespoň základní dopravní obslužnost v den stávky, ministr Kalousek se zmohl maximálně na arogantní výroky směrem k odborům a „komunikaci“ s nimi prostřednictvím soudních obsílek. Tolik o komunikačních „schopnostech“ pana Kalouska.

Je tedy zjevné, že u brněnských představitelů TOP 09 včetně zástupců této strany v Zastupitelstvu města Brna (kde se při skládaní zastupitelského slibu zavázali mj. k výkonu funkce v zájmu města a jeho občanů) zvítězila slepá stranická loajalita nad hájením zájmů svého města. Nic na tom nezmění ani slova pana Kacera o údajně neefektivním hospodaření města. V této souvislosti je třeba mu připomenout, že za předchozí volební období snížilo město Brno pod vedením ČSSD svoji zadluženost o 16 %.

Je nepochybné, že malé obce si více peněz do svých pokladen zaslouží. Nelze však vytloukat klín klínem (sebrat tyto prostředky největším městům), jak to předvádí Miroslav Kalousek, ale najít potřebné finance např. efektivnějším výběrem daní (pohled na daňové výnosy je v tomto roce zatím velmi žalostný), zdaněním hazardu, potíráním korupce (zejm. v nejvyšších patrech státní správy) apod. Toho však Nečasova a Kalouskova vláda (není úplně jasné, kdo z nich vládu ve skutečnosti řídí) zjevně není schopna.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama