Mgr. Petr Gazdík

  • STAN
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.05.2022 15:45:00

CERMAT je pomalý a liknavý v plnění zadaných úkolů

CERMAT je pomalý a liknavý v plnění zadaných úkolů

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík k dnešnímu dni odvolal ředitelku Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) Michaelu Kleňhovou.

 „Důvodem odvolání je zejména nespokojenost s řízením organizace a tím vyvolaný nesoulad v oblasti plnění úkolů ze strany MŠMT. Jednoduše řečeno, bývalé vedení přímo řízené organizace se rozcházelo s vizemi řízení, které reprezentuje současné vedení resortu,“ řekl ministr školství Petr Gazdík.

CERMAT podle ministra Gazdíka nenaplňuje očekávání MŠMT. „Je pomalý, liknavý v plnění zadaných úkolů. S takto řízenou organizací nelze vybudovat školství pro 21. století,“ řekl ministr školství. Jedním z klíčových problémů je podle něj efektivita hospodaření. „V této souvislosti lze zmínit oblast veřejných výběrových řízení, kdy CERMAT několikrát proaktivně prosazoval jednací řízení bez uveřejnění. Já naopak prosazuji otevřená výběrová řízení, transparentnost a hlavně hospodárnost. Nechci, abych jakákoliv přímo řízená organizace MŠMT nakládala nehospodárně s financemi ze státního rozpočtu,“ vysvětlil ministr Gazdík s tím, že v organizaci proběhla kontrola Ministerstva financí, která zjistila poměrně závažné skutečnosti. Ty se týkají například uzavírání dohod se stávajícími zaměstnanci.

„Abych organizaci stabilizoval, tak bude dočasně vedením CERMAT pověřen náměstek ministra školství Milan Štábl. Ten organizaci povede, jako krizový manažer, a to do doby, než úspěšně proběhne výběrové řízení na nové vedení,“ řekl ministr. Jeho hlavními úkoly budou zjistit skutečný stav v oblastech, kde byly identifikovány problémy a zajistit výkon stěžejních úkolů organizace, zejména to, aby nebyly ohroženy podzimní termíny maturitních zkoušek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama