Mgr. Richard Brabec

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.10.2020 20:26:00

Projekt Perun přináší vědecké poznatky, zaměřené na území ČR

Projekt Perun přináší vědecké poznatky, zaměřené na území ČR

V těchto dnech se v Českém hydrometeorologickém ústavu a dalších spoluřešitelských institucích rozbíhá jeden z největších projektů posledních let co do počtu zapojených institucí i délky trvání - 6,5 roku.

 Projekt je zaměřen na výzkum klimatických extrémů, sucha a důsledků jeho prohlubování v České republice.

Garantem projektu je Ministerstvo životního prostředí a kromě ČHMÚ je do řešení zapojena řada dalších odborných institucí: Česká geologická služba, Matematicko-fyzikální fakulta a Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Ústav fyziky atmosféry AV ČR, v. v. i., Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i., Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v. v. i. a PROGEO, s. r. o. Projekt bude prezentován pod názvem PERUN, který vznikl zkrácením anglického Prediction, Evaluation and Research for Understanding National sensitivity and impacts of drought and climate change for Czechia.

Projekt je prvním krokem k nově pojatému dlouhodobému výzkumu v oblasti změny klimatu a jejích důsledků na území ČR. Úkolem projektu je podrobně analyzovat probíhající a predikované budoucí změny, včetně identifikace rizik pro životní prostředí a pro společnost. Výstupem budou i podklady nutné pro přípravu a aktualizaci strategických dokumentů a pro rozhodovací procesy nejen v oblasti adaptací na změnu klimatu, ale i pro doporučení a hodnocení mitigačních opatření (zmírňování klimatické změny) v procesu jejich přípravy i realizace.

Hlavní koordinátor tohoto projektu Radim Tolasz upřesňuje: "Projekt je rozdělen do osmi hlavních oblastí, které se vzájemně doplňují a postupují v řešení od modelování klimatu přes přípravu scénářů jeho změny až k analýze důsledků například v zemědělství, lesnictví, hydrologii. Projekt a jeho výstupy umožní reagovat na změny ve vodní bilanci (sucho i povodně), analyzovat rizika pro společnost spojená s hydrometeorologickými extrémy, změnou hydrologického režimu i souvisejícími důsledky v krajině."

A ministr životního prostředí Richard Brabec dodává: " Změna klimatu a její dopady je téma, které se nás všech bude týkat během následujících let i desetiletí. Projekt Perun je nesmírně důležitý, protože přináší vědecké poznatky konkrétně zaměřené na území České republiky, která nám v budoucnu pomohou zejména při přípravě adaptačních opatření."

Projekt je pestrý jak spojením různých odborností, tak návazností jednotlivých řešených úkolů. "Tato pestrost umožní komplexní pohled na zkoumanou problematiku změny klimatu a povede ke snížení nejistot získaných výsledků. I když ve světě probíhají nebo budou probíhat obdobné projekty, nebudou v takovém prostorovém detailu zaměřeny na Českou republiku. Věřím, že se nám podařilo sestavit kvalitní tým pro řešení definovaných výzkumných témat, ve kterém máme zastoupenu celou řadu odborností," doplňuje Radim Tolasz.

Informace k projektu a výsledky budou sdíleny na stránkách ZDE, na sociální síti Twitter (@perun_klima) a v neposlední řadě na odborných seminářích a konferencích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama