Mgr. Šárka Jelínková

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2021 8:46:00

Jak si ohlídat zdraví. Především to duševní

Jak si ohlídat zdraví. Především to duševní

Komentář na facebookovém profilu k dopadům pandemie koronaviru na duševní zdraví

Nenajdeme už skoro žádného člověka, na kterém by se současná koronavirová krize nepodepsala. Celá situace je obrovsky náročná pro každého z nás. Museli jsme změnit naše chování, odepřít si koníčky, omezit volnočasové aktivity a kontakt s lidmi celkově. A to i s lidmi, které máme rádi. Ale i v této situaci je potřeba starat se o své duševní zdraví.

Pro naše životy jsou často zásadní běžné stereotypy - chození do práce, koníčky ve volném čase, kulturní vyžití. Toto všechno se nyní změnilo a spoustu věcí zkrátka nemůžeme, a to samozřejmě pro duševní zdraví není dobře. Nebyli jsme na takovou situaci připraveni a pořád jsme si na ni ani po 11 měsících nezvykli. Na někoho současná situace doléhá více, na někoho méně.

Působí na nás často chronický stres. A jeho hlavní vlastností je nepředvídatelnost. Vlastně podobně jako u koronaviru. Nevíte, kdy přesně se objeví nebo projeví. Chronický stres dopadá hůře na lidi, kteří obecně nezvládají stresové situace. Do takového stresu se můžete dostat i jen tím, že denně sledujete televizní zprávy a máte obavy, jestli koronavirus nechytí někdo u vás v rodině. Ve stresu jsou například i staří lidé, kteří jsou nyní osamocenější než dříve. Jak pomoci právě seniorům? Pokud mají telefon, zavolejte jim. Mám jednoho známého, který takto volá každý den své babičce. Povídá si s ní třeba i 20 minut, mnohdy o úplných zbytečnostech, o opakujících se věcech, o vaření, uklízení. Ale věřte, že seniorům to pomáhá. Pravidelný kontakt jim zlepšuje duševní zdraví, krátká konverzace nás navíc nic nestojí.

Ve stresu jsou často lidé, kteří přišli o práci, anebo nemůžou naplno pracovat - ať už jde o zaměstnance, nebo podnikatele. Často navíc řeší zdlouhavé získávání kompenzací. Právě proto jsem navrhovala zvýšení a rozšíření kompenzací, vláda můj návrh ale zamítla a za nějakou dobu přišla se „svým“ nápadem. Takhle to bohužel funguje. Určitě by pomohlo, kdyby vláda neustále neslibovala, že se něco bude moci otevřít, ale měla jasný plán. A řekla lidem narovinu, jakou situaci nyní zažíváme.

O problémech mluvit, nebát se „vypnout“

A jak tedy zvládat stres a posílit své duševní zdraví? Pokud máte problémy, nebojte se o nich mluvit. S rodinou, přáteli. Pokud o svých problémech nechcete mluvit s blízkými, zavolejte například na Modrou linku 608 902 410. Více informací o telefonické pomoci najdete zde. Někdy ale postačí jednoduché věci. Nesledovat každý den počet nakažených, nesledovat každý den zprávy a někdy prostě jen „vypnout“. Zajít si ven na procházku s partnerem nebo partnerkou. Nebo si udělat čas jen pro sebe a na procházku si zajít sám/sama. To je určitě ideální chvíle na uklidnění se a utříbení všech myšlenek. Vezměte si svoji oblíbenou knížku, pusťte si oblíbenou českou komedii, vzpomínejte na hezké zážitky. Takové jsou rady odborníků.

Narovinu říkám, že obdivuji lidi, kteří i v dnešní době dokážou být klidní a nerozhodovat se pod stresem. Pokud máte vedle sebe takového člověka, máte z poloviny vyhráno. Dokáže vás uklidnit, vše v klidu vysvětlit. Neřeší často koronavirus ve velkém, ale snaží se ochránit jen sebe, rodinu a své blízké. Nepropadá do pesimistických nálad a vlastně pořád má nějakou radost a optimismus.

Pokud byste se chtěli o duševním zdraví dozvědět více, podívejte se na projekt Opatruj.se. Stojí za ním Národní ústav duševního zdraví České republiky. Já jsem měla možnost povídat si o duševním zdraví v aktuální situaci během online diskuze s Ladislavem Csémyzem, který v tomto ústavu vede Epidemiologický a klinický výzkum závislostí. Moc děkuji IKDP za tuto možnost. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama