Mgr. Simeon Popov

zastupitel MČ Praha 3
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2016 13:04:40

Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

Pouze bych si dovolil připomenout, že dnes máme "Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti"

Základem tohoto pamětního dne je datum 27. ledna 1945, kdy byl osvobozen nacistický vyhlazovací tábor Osvětim-Březinka. Mezinárodní den památky obětí holocaustu byl vyhlášen Valným shromážděním Organizace spojených národů 1. listopadu 2005 a připomíná utrpení přibližně šesti milionů židovských obětí během holocaustu za druhé světové války. Jde o historii tak smutnou, že vyžaduje všechnu účast a pietu, které jsme schopni, ale současně jde o lidské dějinné selhání, o tragédii, kterou nelze odbýt jen formálním aktem bez hlubšího zamyšlení.

V osvětimském vyhlazovacím lágru zahynulo přibližně 1 600 000 lidských bytostí z celé Evropy. Osvětim proto navěky musí zůstat varovnou součástí kolektivní paměti celého lidstva. Jde o něco více nežli o německý koncentrační tábor v okupovaném Polsku a symbol pokusu o konečnou likvidaci evropského Židovstva. Jde v určitém smyslu o varovné selhání toho, čemu jsme si navykli říkat moderní civilizace. Kvality i systémové chyby naší současné civilizace nejsou ničím jiným nežli součtem a ozvěnou našich dějin, naší historie.

27. ledna 2011 v 16:20 | Karel Schwarzenberg (část jeho sdělení) 

http://zidovskelisty.blog.cz/1101/schwarzenberg-ke-dni-pamatky-obeti-holocaustu-a-predchazeni-zlocinum-proti-lidskosti
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama