Mgr. Stanislav Kaláb

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2017 9:04:49

Rozhovor pro Parlamentní listy

Rozhovor pro Parlamentní listy

Rozhovor pro Parlamentní listy

 

Parlamentní listy

1.       Za SPO nekandidujete poprvé, přesto vždy jako nestraník. Jaký k tomu máte důvod? Proč do strany nevstoupíte?

Za Stranu Práv Občanů kandiduji, protože mám ve straně spoustu známých a přátel se kterými nás spojují velmi podobné názory na dění kolem nás. Moje spolupráce s SPO se osvědčila v loňských krajských volbách. Navíc fandím prezidentu Miloši Zemanovi, kterého jsem měl tu čest osobně poznat a několikrát se s ním setkat. Do strany ve svých 66 letech vstupovat již nebudu. Vždyť na kandidátce SPO do Poslanecké sněmovny je v Olomouckém kraji celkem 5 nestraníků, což činí bezmála čtvrtinu kandidátů. Kandidátka SPO není složena jen ze straníků.

 

2.       V krajských volbách SPO uspěla pouze tam, kde kandidovala společně s SPD a za 8 let existence strany se jí nepodařilo získat dostatečnou podporu občanů pro vstup do Sněmovny. V jaké kondici je podle vás SPO dnes? Jak vidíte její šance?

Spolupráce s SPD byla v loňských krajských volbách úspěšná v devíti krajích. Nikdo nikoho neválcoval, nevykroužkoval, do krajských zastupitelstev se dostali rovnoměrně zástupci za SPO i ti za SPD. V parlamentních volbách je situace jiná, z rozhodnutí vedení těch dvou stran, jde každá z nich samostatně. To neznamená, že by nezůstala přátelství, která vznikla při bezmála roční spolupráci před krajskými volbami. Alespoň u nás v Olomouckém kraji.

Myslím, že volit SPO je správná volba, na vyvážené kvalitní kandidátce jsou krajští zastupitelé, zastupitelé i členové rady města i obce, dělníci, ředitelé i zdravotníci. Na kandidátce SPO jsou i zástupci spolků, odborů a dalších uskupení.

3.       Jak hodnotíte Františka Ringo Čecha jako lídra strany? Může oslovit nové voliče?

Myslím si, že jde o velice dobrý marketingový tah vedení SPO. F. R. Čech je zkušený člověk, dá se říct matador v usměrňování dění v naší republice už řadu let, s nadhledem na vše, co se týká běžného života většiny lidí. Navíc má charisma, které je v politice důležitější, než si volič myslí. Vzpomeňme řadu politiků, i premiérů, kteří měli skoro všechny předpoklady, ale neměli ono charisma a pomalu z myslí lidí mizí. Jeho názory jsou formulované jasně, je čitelný. Ringo říká to, co si myslí a svá slova „nezabaluje“ do mediálně - politické korektnosti. Proto může oslovit nové voliče.

4.       Z jakého výsledku byste měl vy osobně radost?

Takového, který zajistí vstup SPO do poslanecké sněmovny. Jsem přesvědčen, že členové této strany si svou prací vstup do Poslanecké sněmovny zaslouží. A větší rozložení politických sil v parlamentu je víc než potřebné.

5.       Co konkrétně byste chtěl jako poslanec změnit? S čím do voleb jdete?

Dlouhodobě se věnuji sportu resp. funkcionaření. Zaměřit bych se chtěl hlavně na to, aby se změnil dosavadní systém podpory sportu u mládeže a malých sportovních klubů, kde každý z těch mladých talentů jednou začínal. Sport dětí není často pro jejich rodiče levná záležitost, proto je třeba více podporovat takový systém rozdělování, aby se státní prostředky směřované do sportu dostaly k mládeži, nikoliv jen a pouze k vrcholovým sportovcům a oddílům.

 

6.       Proč by vás lidé měli volit?

SPO má konkrétní program, silného celostátního lídra a podporu prezidenta. Nabízí rozumná řešení a práci ve prospěch České republiky a nikoli politickou korektnost za cenu mediální oblíbenosti. Žádné uhýbání před problémy a strkání hlavy do písku, ale jasné pojmenování problémů a návrhy jak je řešit. Program SPO naleznete na www.stranaprav.cz

7.       SPO klade velký důraz na bezpečnost. Jak podle vás účinně bojovat s terorismem? Přeci jen teroristé používají stále sofistikovanější metody útoků.

Bezpečnost je stále skloňované téma. Měli bychom začít u toho, aby pravidla platila pro všechny stejná. Pokud někdo překročí hranice nelegálně, jsou zde nástroje jak v takových případech postupovat. A ne otevřít hranice a bez jakékoliv kontroly pustit vlnu běženců. Nejsem proti humanitární pomoci těm potřebným, válkou postiženým. Jsem přesvědčen, že problémy se mají řešit tam, kde vznikly. Jinými slovy, pomoc ano, ale v Sýrii, Libyi atd. Nerozumím například tomu, proč evropské státy svrhly libyjský režim, když pak tam nastalo jen období nepokojů, chaosu, nekontrolování hranic. A mohli bychom dávat další příklady. Chování Evropské unie v posledních letech v případě tzv. utečenecké krize mi připadá jako padlé na hlavu. Vnější hranice Unie nekontroluje, nerozlišuje nelegální migranty nebo nerozděluje běžence na ty humanitární a ekonomické migranty. A ještě k tomu Unie nutí evropské státy do systému podivných kvót, tj. aby tito běženci byli přerozdělováni do jiných států v Evropské unii bez ohledu na mnohdy odmítavý postoj jednotlivých zemí.  

8.       Jak účinně zamezit bující korupci, která proniká nejen do politiky, ale například i do sportu a fotbal je toho zářným příkladem?

Transparentností, jasnými pravidly dotací, měřitelnými kritérii, která musí příjemce dotace splnit. Sankce a vratky v případě jejich nesplnění. Často se rozdělují veřejné peníze do sportu jenom těm velkým a na ty malé se zapomíná. Pokud jde o fotbal (již jsem se o tom částečně zmínil) tak se domnívám, že by se měl změnit systém poskytování dotací.  Například tak, že bude přidělen určitý objem finančních prostředků (podle počtu členů)  krajským fotbalovým svazům které by na základě znalosti potřeb ve svém kraji rozhodovaly o prioritách při poskytování financí do klubů. Bylo by to transparentní a pod drobnohledem sportovní veřejnosti.

9.       Může podle vás někdo nebo něco ohrozit znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem? Jak si podle vás jako hlava státu vede?

Miloše Zemana může porazit jen Miloš Zeman sám. Nezlobte se, při vší úctě k jeho protikandidátům, ti jsou jen ozvěna. Sportovní terminologií řečeno, Zemana mohou porazit hlavně jeho vlastní góly, chcete-li chyby.

10.   Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?

Jan Werich říkal v roce 1968 v pořadu ČST (Co tomu říkáte pane Werichu): „pevné nervy, ale hlavně neztratit glanc.“

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama