Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2020 9:14:00

Ministr Petříček: Snažíme se bojovat za pendlery, studenty a rodiny

Ministr Petříček: Snažíme se bojovat za pendlery, studenty a rodiny

Vzhledem ke stále se zhoršující epidemiologické situaci se Česko dostává na seznam rizikových zemí v Řecku, a to zřejmě od pondělí 28. září. Cestování by pak mělo být možné jen s negativním testem, definitivní rozhodnutí by mělo padnout v pátek.

 Německo na seznam rizikových oblastí nově zařadilo všechny kraje ČR kromě Ústeckého a Moravskoslezského. „Bohužel rozhodnutí Německa a Řecka jsou pochopitelná, podíváme-li se na celoevropská data ECDC, Česko je po Španělsku druhou nejhorší zemí, co se týče počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dnů,“ vysvětlil ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Úkolem Ministerstva zahraničích věcí je vyjednat co nejvíce výjimek tak, aby se restrikce nedotkly lidí, kteří cestování potřebují ke každodennímu životu. „Zejména se snažíme bojovat za pendlery, studenty či rodiny, které by mohla nařízení rozdělit,“ dodal Petříček s tím, že MZV nemůže více ovlivňovat opatření přijímaná ostatními státy.

„V případě Německa byla naše snaha úspěšná. Výjimky dostali pendleři, mezinárodní doprava i lidé, kteří se přes Německo potřebují dostat domů. Dále jednáme o tzv. malém pohraničním styku, tedy výjimce pro obyvatele, kteří u hranic přímo bydlí,“ přiblížil šéf české diplomacie.

Zpřísnění pravidel se také nebude vztahovat na občany Ústeckého a Moravskoslezského kraje – ani v jednom z regionů za poslední týden nepřesáhlo incidenční číslo nákazy hranici 50. Německé nařízení začíná platit okamžitě.

V případě Řecka tamní epidemiologové rozhodli, že od 28. září 2020 bude třeba při přicestování předložit negativní test ne starší než 72 hodin. Oficiální znění řeckých pravidel by mělo být zveřejněno tento pátek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama