Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2020 16:05:58

My jsme na jaře materiálně pomohli Itálii, Španělsku, Slovinsku, Slovensku…

My jsme na jaře materiálně pomohli Itálii, Španělsku, Slovinsku, Slovensku…

Projev na 28. schůzi Senátu dne 29. 10. 2020 k vládnímu návrhu na vyslovení souhlasu s pobytem vojenských zdravotníků členských států Organizace Severoatlantické smlouvy a/nebo Evropské unie za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19


Děkuji, pane předsedající, vážené senátorky, vážení senátoři, já se budu muset omluvit. Kolega Lubomír Metnar zde zůstane za vládu k tomuto bodu již sám. Já musím opustit sál z jiných pracovních důvodů. Já bych jenom rád krátce reagoval na diskusi o tom, jestli Česko bylo v průběhu jara solidární či nikoliv. Já naprosto souhlasím, že solidarita je vždy dvousměrná, že musí být dávána, stejně jako přijímána. V tomto směru, myslím, že i Česko na jaře prokázalo, že je solidární s našimi partnery, ať už v NATO nebo v EU. Možná, že jsme nevysílali vojenské lékaře, ale rozhodně jsme materiálně pomohli Itálii, Španělsku, Severní Makedonii, Slovinsku, Slovensku, byli jsme také velmi aktivně zapojeni do Team Europe, který pomáhá za hranicemi Evropské unie. Velmi rychle česká vláda uvolnila humanitární prostředky právě na pomoc chudším státům bojovat s epidemií v řádu několika desítek milionů korun. Chci připomenout, že Česko má dobrou tradici, že pomáhá v krizových situacích. Rád bych připomněl například velmi rychlou reakci českých záchranářů, kteří byli jako jedni z prvních na místě v Bejrútu po tragickém výbuchu v tamním přístavu. Takže ano, pomáhat se může ještě více, souhlasím, že pomoci v dnešním světě není nikdy dost. Na druhou stranu si myslím, že Česko se k problémům, kterým společně v Evropě čelíme, staví čelem a neschovává se před tím. Takže solidaritu nejenom přijímáme, ale i dáváme. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama