Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.01.2020 13:19:00

Podařilo se nám úspěšně oživit dialog s Indií na nejvyšší úrovni

Podařilo se nám úspěšně oživit dialog s Indií na nejvyšší úrovni

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček je ve dnech 13. až 17. ledna 2020 na pracovní cestě v Indické republice.

 Při této příležitosti se setkal s předsedou indické vlády Naréndrou Módím a jednal s ministrem zahraničních věcí Subrahmanyamem Jaishankarema i dalšími členy kabinetu. Vystoupil také na prestižním mezinárodním fóru Raisina Dialogue 2020. Ministra na cestě doprovází česká podnikatelská delegace.

„V posledních měsících se nám podařilo úspěšně oživit dialog s Indií na nejvyšší úrovni. Indie je pro nás zajímavým partnerem pro obchodní spolupráci, proto jsem rád, že mě doprovodili zástupci českých firem, kteří zde navázali užitečné kontakty,“ poznamenal ministr zahraničních věcí Petříček s tím, že jedním z hlavních bodů jeho indických jednání byla také diskuse o možnosti uzavření strategického partnerství. Toto téma probíral český ministr mimo jiné se svým indickým protějškem Subrahmanyamem Jaishankarema. Šéf české diplomacie indickému ministru zahraničí také zopakoval pozvání na Fórum střední Evropy a Indie, které se odehraje v polovině tohoto roku v Praze.

S indickým ministrem civilního letectví, bydlení a urbanistiky Hardeepem Singhem Purim pak ministr Petříček řešil především otázku znovuobnovení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Dillí, které bylo přerušeno před bezmála 30 lety. Český ministr se sešel také s indickým ministrem obrany Rajnathem Singhem a ministrem obchodu a průmyslu Piyushem Goyalem.

Důležitou součástí ministrovy cesty byla účast na dvou česko-indických podnikatelských fórech, kterých se zúčastnili zástupci dvanácti českých firem. České značky mají v Indii historicky velmi dobré jméno a tradici. „Motocykly JAWA byly na indickém trhu vždy populární. Uvítali jsme proto, že se značka v roce 2018 vrátila. Motocykl byl navržen ve spolupráci českých držitelů značky a indické společnosti Mahindra. Jedná se o zajímavý příklad spolupráce mezi českými a indickými firmami,“ uvedl jako příklad ministr Petříček.

Významným bodem návštěvy českého ministra bylo vystoupení na prestižním mezinárodním fóru Raisina Dialogue v Novém Dillí. Jde o výjimečné setkání světových politiků a zástupců veřejného života angažujících se v aktuálních geopolitických tématech. Akci spoluorganizuje Ministerstvo zahraničních věcí Indie. „Podobné události jsou vždy skvělou příležitostí, jak Českou republiku zviditelnit ve světě. Raisina Dialogue je ale také potvrzením našeho zájmu stát se důležitým partnerem Indie,“ řekl ministr Petříček, který na fóru vystoupil s projevem o současné Evropě v multipolárním světě. Na okraj Raisina Dialogue se ministr Petříček setkal také s předsedou indické vlády Naréndrou Módím.

Ministr Petříček se během své návštěvy Indie také poklonil památce Indíry Gándhíové a Mahátmy Gándhího, setkal se s ministry zahraničí Malediv a Uzbekistánu a poděkoval honorárním konzulům ČR, kteří působí v Indii, Bangladéši a Nepálu. Šéf české diplomacie bude v cestě pokračovat návštěvou Agry a setkáním se studenty Univerzity Dr. Bhimraa Ambedkara.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama