Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2020 16:02:00

Politizace těchto témat může být spíše kontraproduktivní

Politizace těchto témat může být spíše kontraproduktivní

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 5. května 2020 k návrhu poslankyně Pekarové Adamové na projednání bodu Vměšování Ruska do vnitřních záležitostí České republiky

 Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci,

dovolte mi krátce reagovat na návrh paní poslankyně Pekarové Adamové. Ve věci aktuálních otázek v česko ruských vztazích, a to nejen v otázce přesunu sochy maršála Koněva jsme v pravidelné a intenzivní komunikaci s ruskou stranou, a to nejen přes média. Jasně jsme se vyhradili vůči nařčení z porušování mezinárodních smluv a proti všem aktům, které chápeme jako vměšování do demokratického chodu našeho státu, a to nejen slovy mými, ale také slovy pana premiéra Babiše. Fakta a právní interpretace byla oboustranně již komunikována a jsou stanovena. Dovolte mi informovat vás, že dnes, to je 5. května, jsme ruské straně předali nótu s návrhem na zahájení konzultací v souladu s čl. 5 Smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci mezi Českou republikou a Ruskou federací. Jedná se o první formální návrh tohoto druhu mezi oběma stranami. Dosud o této možnosti ruská strana hovořila pouze v médiích. Konzultace podle čl. 5 Smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci jsou standardním mechanismem, předpokládaným smlouvou o bilaterálních vztazích mezi Českou republikou a Ruskou federací. Je skutečně řada témat společného zájmu, např. ekonomická spolupráce nebo cestovní ruch, ale je tam i spousta témat, na kterých se neshodujeme a ve kterých je jasný spor.

Já bych chtěl tímto požádat - komunikační kanály jsou nastaveny - jménem Ministerstva zahraničních věcí poslankyně a poslance o prostor pro diplomatická řešení. Politizace těchto témat může být spíše kontraproduktivní a myslím, že může přijít na řadu až v momentě, kdy vyčerpáme možnosti, které nám dává diplomacie a vzájemné smlouvy, které se obě strany zavázaly respektovat. Prosím, dejte prostor diplomacii.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama