Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.11.2019 7:37:00

S Lucemburskem nás pojí společné historické vazby už od středověku

S Lucemburskem nás pojí společné historické vazby už od středověku

Ministr Petříček jednal s lucemburským protějškem Asselbornem.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček jednal v pátek 8. listopadu 2019 s ministrem zahraničních věcí Lucemburského velkovévodství Jeanem Asselbornem. Hlavním tématem schůzky byla příprava ministerského jednání skupiny V4 se zeměmi Beneluxu.

Lucembursko je v současnosti předsednickou zemí Beneluxu, stejně jako ČR předsedá Visegrádské skupině. Ministři debatovali o přípravách prosincového zasedání Evropské rady,  brexitu, víceletém finančním rámci nebo o rozšíření Evropské unie. Během jednání došlo také na téma bezpečnosti a vztahů světových velmocí, konkrétně ve vztahu k Turecku, USA, Rusku a Číně.

„S Lucemburskem nás pojí společné historické vazby už od středověku. Jedním případem za všechny je dynastie Lucemburků, ze které vynikal především Karel IV. Jsem proto velmi rád, že intenzivní spolupráce pokračuje i v novějších etapách naší historie a v současnosti. S Jeanem Asselbornem jsme mluvili také o přípravě ministerského setkání V4 a Beneluxu, které proběhne 8. prosince v Bruselu,“ uvedl po schůzce šéf české diplomacie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama