Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2020 20:02:00

Upozorňuji, že zázraky na počkání ještě neumíme

Upozorňuji, že zázraky na počkání ještě neumíme

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček navštívil 7. února 2020 Manchester. Hlavním cílem cesty bylo setkání s občany žijícími ve Velké Británii, která vstoupila do přechodného období na cestě při vystoupení z EU.

 Šéf české diplomacie ujistil krajany, že ČR je připravena hájit jejich zájmy ve Spojeném království. Součástí cesty bylo také setkání se starostou Manchesteru, prezentace konkrétní vědecké a technologické spolupráce mezi oběma zeměmi nebo debata s českými studenty manchesterských univerzit. Petříček se zúčastnil také pietního aktu u památníku Antonína Škacha, pilota RAF, který zemřel během jednoho ze spojeneckých útoků v roce 1944.

Česko otevřelo v Manchesteru generální konzulát v březnu 2019. Od té doby přijal více než tisíc různých žádostí (zejména o cestovní doklady, státní občanství či rodné listy), několik tisíc telefonických či elektronických dotazů a stal se tak jedním z nejvytíženějších českých konzulátů.

„Týden po brexitu jsem se rozhodl navštívit Manchester, abych se osobně s našimi krajany pobavil o tom, jak se jich situace aktuálně dotýká, jaké problémy v této souvislosti řeší nebo jaký očekávají další vývoj. Všechny bych rád ujistil, že férové zacházení s nimi je mou osobní prioritou,“ komentoval setkání s občany, které proběhlo právě na GK Manchester, Petříček. „Sám nechávám spoustu věcí na ‚za 5 minut 12‘, ale co se týká registrací kvůli statutu usedlíka, upozorňuji, že zázraky na počkání ještě neumíme. Registrovala se zatím jen asi třetina Čechů žijících v Británii,“ dodal.

Téma odchodu Spojeného království z Evropské unie patřilo mezi hlavní také během setkání se starostou Manchesteru Abidem Latifem Chohanem. „Uděláme vše pro to, aby spojení Česka s Británií a především právě regionem kolem Manchesteru, zůstalo i po vystoupení co nejbližší. V tuto chvíli víme i o zájmu některých firem z ČR o investice v Manchesteru,“ řekl Chohanovi během půlhodinové návštěvy šéf české diplomacie.

Kolem vzájemného obchodu a vědecko-technologické spolupráce se točila společná prezentace Českého vysokého učení technického v Praze, Univerzity v Manchesteru, Moravského leteckého klastru a Northwest Aerospace Alliance. Vysoké školy chtějí prohloubit spolupráci v oblasti výměny studentů, hostování pedagogů, ale také širší vědecké a výzkumné činnosti, a to především v otázkách jaderné fyziky a chemie. Tématem bylo také posílení spolupráce v otázkách letectví, především rozvoje nových technologií v tomto oboru a také intenzivnější spolupráce malých a středních podniků na tomto poli.

Program zakončil ministr Petříček v univerzitní čtvrti na neformálním setkání s českými studenty. Debatovali především o možnostech vzdělávání v zahraničí nebo budoucnosti mimobritských studentů ve Spojeném království po roce 2021.

V rámci návštěvy uctil šéf české diplomacie také památku pilota RAF Antonína Škacha, který havaroval se svým letadlem v roce 1944 během jedné z bojových akcí 2. světové války. Pochován je na hřbitově Cheadle and Gatley právě v Manchesteru. Česko si v tomto roce připomíná 75 let od konce války.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama