Mgr. Věra Křivánková

Neslibuji - pracuji!
  • KSČM
  • Slavkov u Brna
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2013 22:10:11

Za situaci v OKD nemůže trh, ale Bakala!

Za situaci v OKD nemůže trh, ale Bakala!

Dlouhodobě napjatá situace v OKD se ještě více vyhrotila po předložení návrhu kolektivní smlouvy. Ten počítá s razantním snížením mezd. Toto snížení (hovoří se až o 20%) by vrhlo horníky do svízelné situace.

Někteří z nich by pak například těžko mohli uhlobaronovi Bakalovi platit nájmy v bytech, které získal jako „bonus“ při už tak výhodné koupi OKD. Ve chvíli, kdy si management vyplácí statisícové platy a rozděluje tučné dividendy, nedosahují základní platy horníků ani 25 000 Kč. To je směšná částka -  pokud zvážíme zdravotní zatížení organismu a ohrožení života při práci pod zemí.  Připadá mi to jako nechutný cynismus. A právě tento management odmítl i vstřícný návrh odborářů na dobrovolné snížení platů o 7%.

Není také od věci zabývat se tím, jak se na současné situaci podepsal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten svého času převzal neoliberální tvrzení, že stát je špatný vlastník a státního podílu v OKD se tak musíme co nejrychleji zbavit. Dnes dějiny daly za pravdu těm, kteří tvrdili, že tato teze je nesmysl. Soukromý majitel není o nic lepší. V době prosperity se snaží z podniku vytěžit co nejvíce a ve špatných dobách ho jednoduše prodá nebo zavře. O osudy lidí se nestará.

Akcie OKD klesají vinou špatných investic. Majitel třetinového podílu v OKD, Zdeněk Bakala, se k současné situaci a obviněním, která padají jeho hlavu, nevyjadřuje. Po plánovaném uzavření dolu Paskov, by mělo zůstat bez práce asi 2 500 lidí. Celkem však může o práci přijít až 14 tisíc lidí. Na Ostravsku, kde je už tradičně vysoká nezaměstnanost, se chystají nepokoje, které mají začít 17. září. Horníci je označují jako boj za přežití jich samotných a jejich rodin. Pokud by totiž přišli o práci, jen těžko by v tomto regionu hledali další. Myslím, že po vstřícném kroku zaměstnanců, by mělo udělat podobný krok vedení OKD.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama