Mgr. Vítězslav Jandák

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.07.2010 10:55:00

Praha nechce respektovat Muchovu závěť

Praha nechce respektovat Muchovu závěť

Moravský Krumlov se zachoval správně. Epopej musí zůstat tam, kde je.

Jsem velmi rád, že dílo Alfonse Muchy Slovanská epopej zůstane i nadále v Moravském Krumlově. Je to věc, která se táhne již od 90. let, kdy jsem jako radní pro kulturu Hlavního města Prahy stěhování tohoto věhlasného Muchova díla zarazil a stejně tak jsem jednal i jako ministr kultury.

Vedly mě k tomu tehdy dva důvody, o kterých jsem přesvědčen, že platí dodnes. Jednak je to odkaz na závěť Alfonse Muchy, která jasně říká, za jakých podmínek se dílo může do hlavního města přestěhovat. Tyto jeho podmínky nebyly dodnes splněny a já myslím, že závěť tak významného umělce by se měla respektovat s největší vážností. Dalším důvodem je udržení turistického ruchu v Moravském Krumlově, kdy do tohoto města Muchovo dílo každoročně přivádí tisíce turistů z celé České republiky i ze zahraničí.

Jsem přesvědčen, že se město Moravský Krumlov ke stěhování Slovanské epopeje zachovalo správně a vyzývám představitele hlavního města Prahy, aby závěť Alfonse Muchy respektovali. Je to nejen otázka morálky a etiky, ale rovněž úcty k jednomu z našich největších umělců.

Vítězslav Jandák, stínový ministr kultury za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama