Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2021 13:21:00

Měli být velmi opatrní nenechat se unést emocemi

Měli být velmi opatrní nenechat se unést emocemi

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 16. června 2021 k návrhu na zrušení pandemické pohotovosti

 Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové,

já si skutečně myslím, že takto závažnou debatu bychom měli vést na základě odborných podkladů, ať už budou od pana ministra zdravotnictví právě k tomuto bodu nebo od předkladatelů tohoto bodu. Já jsem chtěl připomenout, že my jsme před rokem skutečně tady v Poslanecké sněmovně schválili usnesení, kde jsme varovali před druhou vlnou pandemie. A tehdy na to reakce od vlády byla neúměrná. Předseda vlády prohlásil, že strašíme druhou vlnou a že už nikdy nebudou plošná opatření. Proto si myslím, že bychom skutečně měli být opravdu velmi opatrní a rozhodovat na základě podkladů a nenechat se unést emocemi před hlasováním.

Aktuálně jsme v lepší situaci, než je např. Británie, pokud jde o množství proočkovaných. Máme vakcínu Pfeizer, myslím tou vakcínou ve vztahu k mutacím.(?) Víme, že tady jsou nové mutace, máme obavy, že sekvenace(?) v rámci České republiky je nedostatečná. Aktuálně jsme na 4,6 mil. lidí, kteří mají první dávku, která poskytuje nějakou úroveň ochrany, ale stále je tady přes 5 mil. lidí, kteří nemají žádné očkování. Nemáme taky PCR kapacity na děti na tábory a hrozí, že na podzim to bude vlastně ještě horší, že nebudeme opět připraveni na tu situaci, která může přijít.

Proto si myslím, že ten návrh, abychom projednali další kroky ve stavu pandemické pohotovosti na základě informace ministra zdravotnictví je rozumný, že bychom měli dostat informace o tom, jak jsme připraveni na situaci na podzim, aby se nám neopakovalo to, co se stalo minulý rok i v souvislosti s tím, že se konaly volby, tak aby - protože teď opět budou volby - nebyla odborná rozhodnutí ovlivněna tím, co je výhodné pro politické kampaně nebo vyznění nějakých narativů v rámci volebních kampaní. Takže klub Pirátů podpoří zařazení informace ministra zdravotnictví a budeme požadovat, aby ministr zdravotnictví seznámil Poslaneckou sněmovnu s tím, jak se Česká republika připravuje na zvládnutí koronavirové situace na podzim.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama