Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.09.2017 8:38:00

Sobotka by neměl svědčit, ale sedět s Bakalou na lavici obžalovaných

Sobotka by neměl svědčit, ale sedět s Bakalou na lavici obžalovaných

Zúčastnil jsem se hlavního líčení s výslechem premiéra Sobotky v kauze OKD. Domnívám se, že Sobotka by neměl stát u soudu jako svědek, ale že by ho justice měla spolu s panem Bakalou posadit na lavici obžalovaných.

Stejnou písničku hrají čeští politici už dvacetpět let. Na chvíli se zhasne a když se rozsvítí, státu chybí majetek za miliardy korun. Stejně jako v kauze Opencard to v kauze OKD vypadá tak, že před soudem stojí úředníci Fondu národního majetku, místo odpovědných politiků, kteří rozhodnutí odhlasovali.

Místo Sobotky, který na vládu odnesl nevýhodný prodej minoritního podílu v OKD společnosti Karbon Invest za cenu cca 4 miliardy, stojí před soudem manažeři fondu, kteří podklady připravovali, a znalec, který v posudku „zapomněl“ vyčíslit majetek cca 30 dceřiných firem. V té době už Bakala ovládal Karbon Invest, který v květnu 2004 tajně koupil za cenu kolem 10 miliard korun.

Domníváme se, že v tomto případě jde o spiknutí proti českému státu, na kterém se podílejí i některé politické strany a někteří politici:

  • Předně Sobotkův kamarád advokát Pokorný dělal v této věci poradce pro Bakalu, když Sobotka nesl privatizaci na vládu. Následně advokátní kancelář téhož Pokorného psala za Ministerstvo financí vyjádření pro Evropskou komisi, že bylo vše v pořádku.
  • Bakala si zařídil, že Pavel Kuta jako jeho člověk bude mít na Fondu národního majetku privatizaci na starosti. Manažer Pavel Kuta předtím pracoval pro Bakalovu Patrii.
  • Bakala pracoval jako ekonomický poradce předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe, byl také údajně přítelem guvernéra ČNB Josefa Tošovského a velmi blízkým přítelem bývalého prezidenta Václava Havla, kterému navrhoval lidi do funkcí.
  • Pavel Telička, europoslanec hnutí ANO, vyinkasoval od Bakaly přes 50 milionů korun za lobbing u Evropské komise ve věci OKD. Bakala si tedy zařídil lidi jak na straně Ministerstva financí, tak fondu národního majetku, dokonce i lobbisty u Evropské komise.
  • Bakala zaplatil i politické strany, ODS od něho dostala 15 milionů, TOP09 8 milionů a Věci veřejné 6 milionů - ačkoliv jde o peníze špinavé, velmi pravděpodobně vytunelované z OKD.
  • Bývalý předseda TOP09 Karel Schwarzenberg je Bakalův přítel a obchodní partner, společně například zprivatizovali Becherovku a vlastnili časopis Respekt. Vedle nákupu vydavatelství Economia a nákupu luxusních obchodů v Pařížské ulici šlo o jeden z mnoha kroků, kterými si Bakala dávno před Babišem kupoval média a přízeň elit.
  • Je nehorázné, že uplacené strany zabránily ustavení vyšetřovací komise sněmovny. Proti ustavení vyšetřování hlasovaly všechny kluby poslanců s výjimkou Úsvitu, přičemž hlasování bylo zařízeno tak, aby ho mediálně „přebilo“ vystoupení Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo.

    Piráti prosazují, aby:

  • Poslanecká sněmovna ustavila vyšetřovací komisi, která by vyšetřovala, a) kdo zodpovídá za rozhodnutí vzdát se kontrolního balíku akcií v roce 1996 a proč Bohuslav Sobotka jako ministr financí nepodal za stát trestní oznámení, když to ještě nebylo promlčené a dnes Sobotka svádí vinu právě na tyto lidi, b) kdo zodpovídá za škodu, která státu vznikla nevýhodným prodejem minoritního balíku akcií v roce 2004 a následné vytunelování firmy, c) kdo zodpovídá za nečinnost státu při vymáhání podmínky privatizační smlouvy, aby OKD měla dostatečnou rezervu na rekultivaci životního prostředí po těžbě, d) kdo zodpovídá za nesplnění příslibu privatizace bytů OKD.
  • Předseda vlády Bohuslav Sobotka okamžitě rezignoval na funkci předsedy vlády.
  • Ministr financí Pilný za ANO informoval Evropskou komisi o změně stanoviska České republiky, že státu privatizaci minoritního balíku akcií v roce 2004 vznikla škoda a že stát považuje tuto podporu soukromých subjektů za nedovolenou. Tento krok měl učinit už jeho předchůdce Andrej Babiš jako ministr financí, který to nájemníkům bytů přislíbil, ale svůj slib porušil. Namísto toho ministerstvo operuje kuloárovými informacemi, že komise bude čekat na rozhodnutí trestního soudu.
  • Stát uplatnil na základě probíhajícího trestního řízení a nedovolené podpory všechny kroky ke zneplatnění privatizační smlouvy.
  • Stát nestranně a nezávisle vyšetřil dobíhající tunelování OKD ze strany Zdeňka Bakaly, aktivně přitom spolupracoval s dalšími státy, a přijal vůči těm, kdo měli z podvodů profit - včetně Zdeňka Bakaly a Radka Pokorného - účinné sankce.
  • Politické strany TOP09 a ODS vrátily špinavé miliony, které dostaly jako sponzorský dar a které pocházejí z Bakalova privatizačního podvodu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama