Mgr. et Mgr. Věra Jourová

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2015 4:29:00

Při zacházení s osobními údaji musí občané znát svá práva a úřady své povinnosti

Při zacházení s osobními údaji musí občané znát svá práva a úřady své povinnosti

Členové výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny se v pátek 26. června 2015 setkali se členkou Evropské komise pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví Věrou Jourovou.

 Věra Jourová prezentovala priority svého úřadu v oblasti ochrany dat členských států a harmonizaci smluvních podmínek při internetovém prodeji a nákupu.

Podle eurokomisařky Věry Jourové pouze funkční jednotný evropský systém zaručí účinnou ochranu dat. Evropská komise plánuje do konce roku 2015 schválit pravidla datové ochrany, přičemž Evropská komise a Evropský parlament vedou debatu o aplikaci ochrany dat, z čehož značný význam je přikládán sankcím za porušení ochrany osobních údajů. Věra Jourová vidí jako zásadní, aby při zacházení s osobními údaji občané znali svá práva a úřady své povinnosti.

Agenda eurokomisařky Věry Jourové se soustředí na ochranu spotřebitele při provádění nákupů přes internet. I zde Věra Jourová zdůraznila potřebu harmonizace smluvních podmínek na celoevropské úrovni. V současnosti není sladěna např. oblast reklamací a ukončení kupní smlouvy, což vytváří mezi zákazníky z různých evropských zemí nedůvěru k elektronickým nákupům. Konkrétním krokem v tomto směru je od příštího roku zakotvení povinnosti, že prodejce musí mít na elektronických stránkách svého obchodu povinně prolink na evropský systém s formulářem pro případ stížnosti. Zde bude uveden kontakt na osobu, která spotřebiteli v jeho jazyce pomůže řešit reklamace a další problémy.

Členka Evropské komise Věra Jourová rovněž v debatě hovořila o aktuální snaze ustavit funkci evropského prokurátora, který by měl vyšetřovat trestné činy finanční povahy. Co se týče rovnosti pohlaví, Evropská komise má letos projednat směrnici o zastoupení v dozorčích radách, kdy v případě rovnosti má být zvolen ten, kdo je v radě početně podhodnocen.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama