Michal Malý

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.05.2021 22:25:40

Svobodný svět: Petr Závladský zemřel, ale jeho odkaz žije

  Svobodný svět: Petr Závladský zemřel, ale jeho odkaz žije

Před lety jsem poznal čestného člověka, který, přestože po všech stránkách, zejména té zdravotní strádal, zůstal člověkem. Doslova do posledního dechu bojoval na sítích proti současným nepravostem.

 

Včera, 10.5.2021 odpoledne jsme si ještě psali, odpovídal mi, že leží v nemocnici na kyslíku a snaží se odpovídat na tabletu. Psal, že končí, snažil jsem se jej povzbudit, dodat mu sílu, ale oba jsme věděli, že není řešení s ohledem na jeho nemoc. Posledních deset let života po zdravotní stránce doslova trpěl, trpěl i osobně, lidsky, ekonomicky, ale nikdy si nestěžoval. Doslova do posledního dechu bojoval za lepší zítřky, jeho poslední post zveřejnil jen deset hodin před tím, než odešel.

Petře, děkuji Vám tímto tam nahoru za vše, co jste vykonal a za Váš neúnavný boj. Jsem rád a vážím si toho, že jsem Vás mohl osobně poznat, že jsme se potkávali, i když jen občasně, ale na „síti“ jsme byli v pravidelném kontaktu. Vážím si toho, jak jste dokázal věci pojmenovat, jak jste dokázal nalézt nenalezitelné – pravdu, pojmenovat utajované – fakta a příčiny. Na základě žádosti Petra jsem měl pod „sebou“ roky web Svobodný svět, který jsem po naší včerejší domluvě s ním dnes předal Karlu Křížovi s jistotou, že bude v těch nejlepších rukou.

Petr v předtuše svého skonu napsal několik postů na svůj facebook a článků na svůj web, které v následujících dnech vyjdou. Pak se definitivně odmlčí, ale bude s námi stále. Alespoň jeho odkaz, myšlenky. Budou mi chybět setkání s ním uprostřed jeho nádherné zahrady, jeho vrčení a mentorování, jeho pregnantní popisy stavu věci, jeho posty, články. Jeho odkaz zůstává, šiřme jej prosím dál. Petr byl člověk, který bojoval doslova za každou cenu, bez ohledu na úskalí a represe.

Petrův web svým názvem „Svobodný svět“ získává den ode dne na důležitosti. Petr byl člověk, který poslední roky doslova trpěl, ale každý den bojoval za lepší zítřky. Přestože byť s výhradami plnil direktiva společnosti, tak jej tento systém doslova semlel. Bohužel, neměl již dostatek sil se více bránit. Nemá smysl víc psát, dovolte mi, respektive dovolte mi Petře tam nahoře, zveřejnit Váš poslední post, který jste vydal jen deset hodin před tím, než jste odešel:

Odpočívat nebo být svobodný?

Dnes 60% poslanců doznává, že nerozumí ekonomice, přitom jsou to poslanci, kteří stále rozhodují. Tito poslanci stejně jako ministři jsou obskakováni odborníky, mají své experty, ale mají též své pověry a předsudky. Pokud sledujete chování vládní administrativy, je patrné, že ti, co rozhodují, vybírají mezi experty ty, kteří sdílí jejich názory. Kompletně stupidní hra, kterou se nám vládne.

Dnešní instituce odpuzují a odrazují lidi, aby participovali, přitom nejlepším politickým vzděláváním je aktivní účast. Vzdělávání se musí zaměřit na veřejné záležitosti, je nezbytné pochopit ekonomické, společenské a politické mechanismy. Dítě nudí historické lekce i když jsou vzrušující, je nutné učit skutečnou anatomii současné společnosti a její fungování. Naučit se obhajovat názory a ideologie.

Dnes jsou lidé velmi skeptičtí, což jim brání v jednání. Skutečně svobodná společnost se musí naučit vidět své limity, vědět, že některé věci se nemohou dělat a není potřeba to zkoušet nebo si to přát. Představa naší doby je o nelimitované expanzi – televizor v každé místnosti, stejně jako počítač, systém se opírá o tyto představy, je nutné je potřít.

Svoboda je něco komplikovaného, jednodušší je nechat se tlačit. Člověk je líný tvor, Thukydides napsal: „Je nutné vybírat: buď odpočívat nebo být svobodný“. Perikles Atéňanům: „Chcete-li být svobodní, je nutné pracovat“. Nelze odpočívat před televizí, před televizí není člověk svobodný. Svoboda, to je aktivita. Svoboda je sebelimitující aktivitou, která ví, že vše…..

Dál Petr zřejmě již nedopsal, bohužel. Prosím, šiřte jeho odkaz a uctěte jeho památku. Šiřte jeho slova a pokuste se je realizovat. Jde o vás, o nás, o naše děti.

Petře děkuji za vše

Facebook Petra

Jeho Svobodný svět

Michal Malý

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama