Michal Malý

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2020 16:00:33

Kšefty s COVIDEM - podvody s rouškami pokračují, nikdo to neřeší

Kšefty s COVIDEM - podvody s rouškami pokračují, nikdo to neřeší

Nerozumím tomu, proč orgány činné v trestním řízení, neřeší pokračování podvodů, který beztrestně běží od března 2020 a možná ohrožují zdraví obyvatel tím, že je uvádějí v omyl.

 

Od března tohoto roku různé firmy v ČR nabízejí roušky KN95, jako respirátory FFP3 a požadují za ně cenu blížící se 400,- Kč. Tyto roušky jsou běžně k dostání v Číně v cenách od 25,- do 35,- Kč. Nejde až tolik o lichvářskou marži ve výši 1 000%, ale o to, že roušky KN95 jsou vydávány za respirátory FFP3 (KN99) a tedy jsou proti Covidu mnohem méně účinné. Firmy, které je nabízejí jako respirátory, se zřejmě dopouští klamavé reklamy a podvodu. Mimoevropské označení N95 nebo KN95, odpovídá evropské normě FFP2. FFP3 roušky (respirátory) navíc nelze podle nařízení vlády ČR zakoupit ani prodávat, přesto se prodávají.

Celková filtrační účinnost ochrany je tato:  FFP1 > 78 %,  FFP2 > 92 %,  FFP3 > 98 %. Respirátor je určen na ochranu nositele, rouška na ochranu jeho okolí. Pokud je bez ventilu, plně chrání i okolí. Existují i verze s ventilem, který slouží pro odvod vydechovaného vzduchu. Pokud takový respirátor nosí infekční osoba, může ventilem šířit infekci, protože ve ventilu není filtr. Roušky nelze označovat FFP2 ani FFP3, toto členění je vyhrazeno respirátorům. Taková označení roušky vycházejí z představy, že pro porovnání roušky a respirátoru stačí změřit filtrační účinnost materiálu, viz filtrační účinnost výše. Ve skutečnosti se u respirátorů měří další parametry, například prodyšnost (dýchací odpor) nebo koncentrace CO2 vdechovaného vzduchu atd.

Dovozce musí ověřovat, zda zboží odpovídá popisu. Například tato rouška má viditelně vyraženu normu KN95 (tedy FFP2), ale je na ní dotištěno jiným druhem tisku označení FFP3. Přiložený atest je přitom na KN95, tedy FFP2. Rouška neprávem vydávaná za respirátor je nabízena za 199,- Kč.  Zdá se mi až neuvěřitelné, že by prodejce toto nezaregistroval a nevšiml si, že nabízí klasickou roušku KN95 (třídyFFP2) a vydává ji za  respirátor FFP3. Rouška se stejnými parametry je v Číně prodávána za 5,98 USD / 10 ks, tedy bez cla a DPH cca 15,- Kč - odkaz ZDE. Stejně k tomu přistupují některé firmy na Slovensku – i když má rouška vyraženou normu FFP2, vydávají ji za respirátor FFP3.

 

Reklama prodejců, vydávajících KN95 za FFP3 je šířena zejména na facebooku. Jestliže firmy prodávající roušky KN95 je vydávají za respirátory FFP3, dopouštějí se klamavé reklamy a podvodu, tedy minimálně jednoho trestného činu. Uvádějí kupující v omyl tím, že se domnívá, že kupuje respirátor, který chrání jeho, přitom ale obdrží roušku, která chrání okolí a kupujícího ve srovnáním s účinností respirátoru mnohem méně. Tento podvod, zneužívající obavy obyvatelstva z nákazy Covid, tedy z obavy o vlastní zdraví považuji za zvláště zavrženíhodný. Domnívám se, že by se o zastavení pokračování tohoto podvodu měl zasadit pan ministr Jan Hamáček a policejní prezident brig. gen. Mgr. Jan Švejdar. 

Michal Malý

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama