Michal Malý

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2020 10:20:11

Politik či obchodník v respirátoru, lékař v doma šité roušce

Politik či obchodník v respirátoru, lékař v doma šité roušce

Slovy klasika známého filmu, rozmohl se nám tady takový nešvar – houfně se objevují odborníci, kteří vědí, jak řídit stát, léčit coronavirus, vyřešit ekonomiku. Mají zaručené zprávy „z důvěrného zdroje“. Z důvěrného zdroje ví, že Vláda nastolila tota

 

Na rozdíl od těchto lidí – jen jako příklad - nestudoval jsem matfyz a pak nepraktikoval, takže neřeším kvantovou fyziku ani na sociálních sítích. Protože jsem nevsadil v loterii, nestěžuji si, že jsem nevyhrál jackpot. Nejsem virolog, a tak nevytvářím teorii, jak porazit coronavirus. Když čtu noviny, či poslouchám zprávy, nebo procházím informační servery na netu a vnímám obsah, nepropadám tomu obsahu. V prvním případě se ptám, proč píšou, co píšou a proč to píšou, jak to píšou. Vše má totiž nějaký důvod a zejména cíl, má to něco vyvolat nebo zakrýt, to je prioritní, nikoli sdělená informace. Tak funguje mediokracie. Snažím se tedy ptát se sám sebe, proč je daný text zveřejněn, čtu mezi řádky a ověřuji z jiných zdrojů. Nepodléhám emocím a co čtu, nestavím bezhlavě a slepě jako fakt a pravdu.

Nejsem fanda Babiše a nehodnotím, jestli byl donašeč StB. Myslím si, ostatně, že StBáci byli v každé polistopadové vládě, jen se o tom díky skartovaným nebo schovaným svazkům nevědělo. Babiš pronesl, že všeci kradnů. Má pravdu u těch, které tím myslel. Roky tvrdí, že bude líp. Nemá pravdu, je hůř, líp je jen pár vyvoleným. Hamáček na informace o tom, že několik firem začalo vyrábět roušky cenách řádově korun a respirátory třídy FFP2 a 3 v cenách desítek korun reagoval, že nemá jak je svážet po desetitisících. To jsem schopen pochopit, ale nepochopím, proč těmto firmám nepovolí, aby ty respirátory dodaly nemocnicím samy. Byl jsem do corona krize velký kritik vlády, ale za opatření, která nás všechny omezovaly jsem ji před kritiky hájil, protože je považuji za nezbytná. Jenže uběhl nějaký čas a důvody mého hájení se začínají vytrácet i díky informacím, která poslední dny dostávám.

Politiky nehodnotím podle slov a slibů, ale podle toho, jak ty sliby naplnili a jak konají. Stejně tak i ostatní lidi. Jako člověk, který se před třiceti lety aktivně jako poslanec „federálu“ politiky aktivně účastnil, vím, co „dělat“ politiku obnáší. Mám tedy objektivnější měřítka pro posuzování toho, zda daný politik koná dobře, či špatně a jeho stranická příslušnost není pro mě první kritérium. Denně se setkávám s lidmi širokého názorového spektra, různých profesí, s důchodci, řemeslníky i studenty, s velmi bohatými a zajištěnými i s těmi, co žijí v lepším případě od výplaty k výplatě. Nejsem odtržen od reality a mám dostatek výstupů, abych si na věc, jako celek, mohl udělat vlastní názor, bez nápovědy ČT a pana Václava Moravce, či paní Nory Fridrichové.

Ostatně, ČT neřídí ředitel, ale ten, kdo řídí ředitele. Je to stejné jako s dosavadními vládami. Ti, co je ovládají, jim v případě, že plnily jejich instrukce ve věcech podstatných, nechali volný prostor ve věcech nepodstatných. Ostatně, je třeba něčím oslovit voliče, a taky je třeba si u toho vydělat. Všude v mediích se dozvíme, co si údajně který politik nakradl. Slyšíme, nebo čteme, že Sobotka s Bakalou vytunelovali OKD, nebo co nakradl Kalousek, nebo čeho se dopustil Babiš a jiní. Politici se veřejně mimo sněmovnu, tedy tam, kde neplatí imunita, obviňují ze zlodějen a korupce, píšou o tom novináři a nic se neděje. Nikdo nikoho nežaluje za pomluvu, policie nic nevyřeší, protože nejsou důkazy. Taková je realita, takto vnímám to, co se děje. Předpokládám, že zatím vnímání okolí a vytvoření názoru na ně, se ještě nestalo trestným činem.

Ty výpady jedněch vůči těm druhým jsou prý jen zákeřnou formou politického boje a snahou poškodit konkurenty ve volbách (rozuměj – dostat je od koryt, tedy od penězovodů). Pravda a spravedlnost je jedna, ta „naše“, protože za prodej OKD a bytů pod cenou údajně až 60 miliard nemůže Sobotka, ani Bakala, ale soudní znalec, co to všechno špatně ohodnotil. A stejně tak to bylo a je s Pandury, Gripeny, IT zakázkami, rekultivacemi, mýtným, … jsou to jen pomluvy, nejsou důkazy a to, že koupím akcie v pondělí a prodám je v pátek se stomilionovým ziskem, je jen úspěšný obchod a štěstí a to, že jsme bývalý ministr vnitra a pak premiér s tím absolutně nesouvisí. Vždyť tohle se mohlo povést třeba i pekaři, kdyby potkal někoho, kdo potřebuje chleba a nechal doma peněženku, tak vyměnil chleba za akcie v ceně stovek milionů. Je to jen o náhodě. Ale dost, teď trochu vážněji a konkrétněji, protože i u nás lidé začali umírat na coronavirus.

Díky setkáním s lidmi shora i zdola, dostávám relevantní informace a mnohdy vidím sdělené informace jako fakta na vlastní oči. Není to jedna paní povídala. Je mi 64, jsem kardiak po operaci srdce. Podcenil jsem situaci (moje chyba), a tak nemám jedinou možnou ochranu proti coronaviru, tedy respirátor FFP3. FF2 mě tolik už nechrání, ale je lepší než nic. Rouška mě nechrání vůbec, ale částečně chrání okolí. Proto jsem odešel do dobrovolné karantény a vycházím jen na zahradu. Jednou za 14 dní musím nakoupit, mám v ten den přes obličej alespoň šálu mé paní, protože pod šitou rouškou se po dvaceti minutách dusím a šála je aspoň příjemná na dotek. Vím, že pokud coronavirus chytnu, pravděpodobnost, že nepřežiji je velmi vysoká. Jen poznámka – povinná rouška v uzavřeném autě ve kterém jsem sám je vrchol idiocie. Tak a teď pár příkladů, které jsem zažil a na závěr, proč to vše píšu:

Byl jsem u svého lékaře na pravidelné preventivní kontrole. Já měl přes pusu šálu, on šitou roušku z prostěradla, darovanou pacientkou, nikoli respirátor FFP3. Tedy člověk, který může zachránit druhé, lékař, který denně potkává v těsném kontaktu desítky lidí a pomáhá jim, tento lékař není nijak ani dnes chráněn. Ne každý, ale málo jich není. Inu, asi je jejich chyba, že si v lednu neobjednali dostatek respirátorů FFP3 z Číny, že? Logicky, v pudu sebezáchovy, aby alespoň trochu omezil vlastní ohrožení i ohrožení druhých, částečně omezil provoz ordinace, aby byl schopen pomáhat akutním případům. Pokud lékař onemocní, nepomůže nikomu. Nepomůže nikomu, protože mu stát ani po dvou měsících nedodal respirátory FFP3.

Můj velmi dobrý známý, lékař, skvělý odborník a férový člověk, objednal a zaplatil dodávku nezbytného materiálu a ochranných pomůcek pro svůj lékařský tým a personál.  To, co napsal o věci jsem nekopíroval, ale přečetl a obsah, nikoli podstatu textově upravil, aby se mu někdo nemohl mstít. Ten lékař tři týdny marně sháněl pomůcky a ochranné prostředky pro svůj tým. Několikrát neuspěl, naběhl si, a nakonec realizoval přes RHB. Následně dostal od PPL informaci, že dodávku vezou. Když dopravci sdělil přesnou adresu, dostal odpověď, že mají přísný zákaz přiblížit se k nemocnici, a to ani na vrátnici, parkoviště, a tak dodávku vrátili prodejci. Jak jsem koupil, tak prodávám.

Dobrý známý, který dlouhodobě podniká s Čínou a má tam osobní kontakty, díky nim zajistil od dvanácti firem dodávku respirátorů pro ministerstvo, celkem za 100 milionů korun. Šlo o více jak půl milionu respirátorů FFP2  za cenu kolem 100,- Kč a další potřebný zdravotnický materiál. S bankou dohodl krátkodobé financování na nákup, jedinou podmínkou banky byla objednávka ministerstva. Ministerstvo požadovalo (logicky) atesty na respirátory. Dodavatel je zajistil a předal. Dozvěděl se, že není jasné, zda ty atesty nejsou falešné a odmítlo vystavit objednávku. Banka dohodu o financování zrušila, dodávku tedy nebylo jak realizovat. Padla i dohoda u výrobce. Za další týden už výrobce byl schopen dodat jedině za dvojnásobek ceny.

Ty samé respirátory však dodává společnost, která má potřebné kontakty „nahoře“ a nikdo nepochybuje o pravosti naprosto stejných atestů jako v prvním případě. Ta čistá duše, tedy ten člověk, o kterém píšu, má navíc předchozí objednávku mnoha tisíc respirátorů dodánu již v ČR. Jsou pro jedno ministerstvo, nemocnice a kraje. Deset dní čeká mnoho tisíc respirátorů na proclení a uznání pravosti certifikátů ve skladu. Díky tomu je mnoho lékařů namísto respirátorů nuceno používat darované roušky z prostěradel. Jediné, co prý funguje, jsou dodávky těch samých roušek a respirátorů s těmi samými certifikáty, které ale jsou přes určité lidi. Kdokoli zajišťuje a dodává mimo ně, nemá šanci, nebo obrovské problémy. Proč asi?

Ten člověk, kterého znám, sehnal tisíce respirátorů FFP2po 100,- Kč za kus, jsou v ČR a „zkoumá“ se pravost certifikátů. Na internetu naleznete „firmy“, které se stihly zásobit včas, zařídily si atesty nebo je ignorují a respirátory prodávají v cenové relaci od 600,- do 1.400,- Kč. Vláda vyhlásila stav nouze, a tak se daní prodejci podle mého dopouštějí závažného trestného činu, se sazbou kolem 8mi let natvrdo. Nikdo to neřeší a tak to lidi ze zoufalství kupují. Znám osobně několik poslanců sněmovny i zastupitelů měst a obcí. O části z nich vím, že jsou slušní, pracovití a poctiví. Včera jsem osobně několik z nich oslovil s dotazem, jak se dá popsaná situace řešit. Měl jsem konkrétní informace, kontakty na dodavatele, na lidi, kteří mají důkazy o kšeftech s životy lidí. Jde o lidi, kteří mohou dodat konkrétní důkazy o tom, jak se v této zemi kšeftuje s rouškami, respirátory a zdravotnickým materiálem. Zatím je nepředali, protože mají strach z těch, kteří ten kšeft řídí.

Většina z těch lidí má strach ze msty těch pár vyvolených, přes které údajně dodávky bezproblémově jdou, protože jsou pro ně konkurence. Mluvil jsem v úterý s členem parlamentu (kterého si vážím a věřím mu) a pak s dalším a pak ještě s jedním. Říkám jim – udělejte s tím něco. Odpověděli, že nemají jak. Ptal jsem se, za kým mám jít z těch nahoře. Odpověděli mi, že to nemá smysl. Že je to jedna parta, napříč politickým spektrem, že jedinou cestou, jak to řešit, je to medializovat. Tak jo, tak to dělám. Nemohu být konkrétnější, protože se nechci nechat „zlikvidovat“, nemohu jmenovat, protože nechci, aby to ti lidé odnesli. Nemám to na papíře, přestože jsem ty papíry viděl. Takže to není „jedna paní povídala“. Oni se bojí jít s tím ven a já je nemohu nutit. Chci tedy iniciovat ty, kterých se to týká a jejich dodávky jsou ignorovány, aby zkusili najít odvahu a položili na stůl mediím fakta. Klidně anonymně. Padni, komu padni.

Nemohu jen sedět, mlčet nebo jen nadávat. Vždyť už i na internetu čtu první opatrné náznaky toho, o čem píšu. Čtu, že jsou u nás firmy, které začaly vyrábět roušky, či respirátory třídy FFP3, ale že o ně údajně stát nemá zájem a oni je sami na trh je dát nesmějí. Nemám jak posoudit pravdivost, ale jde to z více stran. Já, moje žena, naše matky, kterým je oběma 85 let mají přes obličej hadr, který je neochrání. Jsem vytočenej, ale mlčel jsem a zalezl jsem dobrovolně do obýváku, abych to nechytl. Do včerejška jsem se stavěl proti těm, kteří zaslepeně kritizovali vládu. Když ale vidím, že lékař, sestřička, prodavačka a další, mají i po dvou měsících přes obličej jen kousek prostěradla, a ne respirátor FFP3 jen proto, že má někdo kšeft, že někdo zdržuje proclení dodávky, či uznání atestů, to fakt už mlčet neumím. Vím, že je můj článek delší a emotivnější a šel by napsat možná jen třetinou slov. Ale jinak to v této situaci nedám, neumím a nebudu se předělávat.

To, že má politik, který řídí zemi na obličeji respirátor FFP3 je v pořádku a je nezbytné, aby jej měl. Pokud by onemocněla Vláda a Parlament, nastal by chaos, odstartovalo by to násilí, rabování a dál to nechci rozvádět. Je pro mě ale naprosto nepřijatelné to, že je lékař jen v šité roušce a desetitisíce respirátorů dny čekají na proclení a uznání pravosti atestů jen proto, že je někdo diletant a druhý z věci má kšeft. Kšeft se životem lidí, který ve finále může způsobit kolaps této země. Takže, kdo máte fakta, zdroje, důkazy, prosím, předejte je mediím, když mi i řadový poslanec řekne, že je to jediné řešení, že nemá šanci s věcí něco udělat. To není nic proti němu, pochopil jsem, že ani on nemá šanci. Tato situace vynese Babišovi 35%, Hamáček zrestartuje ČSSD na 15%, ale šéfové opozičních stran napadají Vládu, plkají, namísto aby dělali něco prospěšného.

A jen dodatek: Možná by stálo za to, pokud by pan Fiala přestal řešit slepice v klecích, slezl ze štaflí, zastavil ty, co za něj píšou moudra do medií a namísto profesorských plků zkusil sehnat respirátory FFP3 pro nemocnice a zapojil i bruselského udavače Jiřího Pospíšila a pan Bartoš, respektive Lukáš Lev Červinka by je rozváželi do nemocnic, policistům, prodavačkám a dalším. To by pomohlo, ne jejich teatrální kecy. Takže znovu – kšeftuje se se zdravotnickým materiálem hyenistickým způsobem a ti, co k tomu přistupují jako ke službě ostatním, jsou odstavováni. Kdo máte podložené informace, tedy důkazy, prosím, obraťte se na své politiky v regionech a pokud to nepomůže, předejte to mediím. Proto jsem tento článek napsal a omlouvám se za jeho délku.

Lidi, asi bude ještě hůř, ale vydržme to, buďme odpovědní a tolerantní, musíme to zvládnout a přežít. Hodně štěstí všem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama