Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2011 11:04:00

Guláš na kolejích

Guláš na kolejích

Tak nám na dráhu dorazila konkurence a začaly se dít věci.

České dráhy se tak vyděsily žlutých vlaků, tedy těch dvou co byly nasazeny, že nejenom zlevnily jízdné, ale už avizují, že zlevní i jídlo ve svých vozech. Takže si snad i ten gulášek dáme v jídelním voze bez vysokohorské, tedy pardon, vysokokolejové přirážky. Trochu mi to přijde jako vzkaz zákazníkům, že doteď jsme Vás odírali, protože jsme mohli, teď to ale bude jinak. Občane, zákazníku spolehni se.

 Když jsme zhruba před rokem podepisovali v krajích s českými drahami nové smlouvy, bylo to také proto, aby měl národní přepravce dost času připravit se na volný trh. Když teď vidím hysterii s jakou ČD reagují, mám obavu, že to bude promrhaný čas. O tom, že pan Jančura chystá nasazení svých vlaků právě na trase Praha-Ostrava, se mluví asi rok, možná i déle. Ke snížení jízdného však došlo, až když vyjely. Nechápu obchodní politiku, kterou ČD provádí. Snad začnu věřit řečem, že se v představenstvu ČD ještě minulý měsíc utěšovali, že „žluťásci" nevyjedou.

 Razantní snížení cen za jízdné těsně po nástupu konkurence, totiž jasně ukazuje na nekoncepčnost a chybějící strategii. Vůbec bych se totiž nedivil, kdyby stížnost u ÚHOSu na tzv. predátorský útok byla úspěšná. Čas ukáže, jak tato pře dopadne, ale jestli chtěly dráhy svému konkurentovi nahrát, nemohli to lépe načasovat. O tom, zda mají české dráhy dominantní postavení na trhu, nemá cenu spekulovat, tak to prostě je. Skokově snížit jízdné těsně po nástupu konkurence, i když o tom vím minimálně rok, je buď hloupé, nebo záměr. Skoro ani teď nevím, co je pro občany a stát jako vlastníka ČD horší zpráva.

 Jedno je však jisté, vedení ČD nám v tom tedy udělalo, sice už bez ombudsmana, opravdu pěkný guláš. Hned zítra se u nás poradíme, které tratě lze uvolnit a odsoutěžit nové dopravce. Naše smlouva s ČD totiž umožňuje jakoukoliv trať s roční výpovědní lhůtou vyjmout a odsoutěžit. Po tom, čeho jsme svědky, to pravděpodobně uděláme. Lidi u nás v kraji si levnější jízdné a lepší služby zaslouží.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama