Miloš Babiš

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.01.2017 14:55:03 - Cesna

voda

Umíme nebo neumíme hospodařit s pitnou vodou? Podle mě ne, ale prý to umí v Izraeli. Jak to dělají a co uděláme my? Nebo je to podle vás jen zástupný problém? A co je kdyžtak důležitější?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.01.2017 11:56:45 - Miloš Babiš

Nutnost lepšího hospodaření si, myslím, řada lidí stále neuvědomuje. Ve zmiňovaném Izraeli k reformě vodohospodářství přistoupili až na základě několikaletých velkých such zavedením celé řady opatření od nové řídící struktury vodního hospodářství až po výstavbu odsolovacích zařízení. Pro nás jsou však zajímavá zejména řešení, která jsou aplikovatelná i v ČR, tedy využívání odpadních vod (Izrael je dnes na 75% využití a stále plánuje zvyšování), motivace obyvatel k šetření, ale také úprava zemědělské politiky a struktury pěstovaných plodin s ohledem na vhodnost přírodních podmínek či modernizace závlahových systémů, například zavedením metody kapkové závlahy.

I u nás jsme v minulých letech mohli zaznamenat sucha, která se projevila především v zemědělství, a měli bychom si uvědomit vzácnost vodních zdrojů, než bude pozdě. Domnívám se tedy, že je na místě situaci řešit, jak současnými opatřeními na zadržování vody v krajině, tak právě výše uvedenými opatřeními inspirovanými Izraelem. Velký prostor vidím zejména v možnosti většího využití odpadních vod, s čímž souvisí šetření každého z nás a také v šetrnějších metodách závlahy v zemědělství.