ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2011 11:26:29

Ministerstvo nakoupilo boty pro vojáky na další tři roky

Ministerstvo nakoupilo boty pro vojáky na další tři roky

Ministerstvo obrany v září podepsalo smlouvu na dodávku polní obuvi. Resort za celkem 30 tisíc párů „kanad“ v několika různých verzích zaplatí 92 milionů korun.

Vojáci se v poslední době potýkají s kritickým nedostatkem výstroje, nákupem chce tedy ministerstvo především doplnit armádní sklady. „Polní obuv zejména v pouštní verzi je více méně spotřebním zbožím. V některých případech vojáci za půlroční misi v extrémním prostředí v Afghánistánu vystřídají i dva páry,“ zdůvodňuje nákup ředitel sekce vyzbrojování plukovník Pavel Bulant.

Zakázka je rozdělená do tří let. Letos resort za obuv, kterou vojáci používají především v polních podmínkách, zaplatí necelých 50 milionů korun, v letech 2012 a 2013 po 21 milionech. Za to už do letošního prosince převezme 60 procent zboží.

Součástí dodávky je šest různých druhů polních bot, včetně stélek a speciální obuvi pro letce. Vůbec poprvé se letos nakupuje nová, vylepšená verze určená do pouště. „Tato nová varianta pouštních bot, která zohledňuje požadavky vojáků, je lehčí, vysoce odolná vůči oděru a obrušivosti a prodyšná. Na rozdíl od původních bot z roku 2000 podešev neklouže a dobře drží i v kamenitém terénu,“ říká podplukovník Jiří Štirba, náčelník základny neopravovaného materiálu v Brně.

Ceny jednotlivých druhů se pohybují od 1 600 do 3 600 korun za pár. Podle Jiřího Štirby nejdražší gore-texové zimní kanady snesou srovnání s nejkvalitnějšími typy trekové obuvi, která je k dostání v obchodech. „Požadavky vojáků na vlastnosti tohoto druhu bot se liší podle prostředí, ve kterém je používají. Od zimních vyžadují například zateplení a zároveň prodyšnost, dobrou fixaci kotníku a minimální klouzavost. To vše nové boty splňují,“ dodává.

Ministerstvo obrany vyhlásilo soutěž formou otevřeného řízení letos v květnu. Dokumentaci si vyzvedlo 12 firem, pouze jediná – Prabos plus a.s. ze Slavičína – podala nabídku. Firma dodává armádě obuv dlouhodobě. Částka, kterou úřad zaplatí za zboží letos, je stejná jako při dodávkách v minulých třech letech. Podle ředitele sekce vyzbrojování Pavla Bulanta se cena po celou dobu plnění zakázky, tedy až do roku 2013, nezmění.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama