ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2020 17:24:00

Český spotřebitel rozhodně není nic míň než třeba německý

Český spotřebitel rozhodně není nic míň než třeba německý

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 4. března 2020 k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích

 Přeji dobré odpoledne, vážené dámy a pánové.

Téma dvojí kvality potravin je dlouhodobě v centru pozornosti českých občanů, a to zcela oprávněně. Tato novela zakazuje uvádět obchodníkům na český trh potraviny označené totožně s potravinou prodávanou v jiném státě EU, pokud má jiné složení nebo vlastnosti. Stručně řečeno. Pokud mají rybí prsty prodávané v Česku stejný obal jako ty v Německu, musí být stejné i z hlediska kvality. Pokud bude o složení odlišné, tak to musí být na první pohled poznat z obalu.

Spotřebitel je dnes v situaci, kdy jsou mu v České republice a v jiné členské zemi Evropské unie nabízeny produkty, jejichž název a obal vypadají sice stejně nebo velmi podobně, a to znamená, že se dají lehce zaměnit. Spotřebitel se tudíž mylně domnívá, že si kupuje stejnou potravinu.

To se musí změnit. To nelze odůvodnit žádnými důvody jako že Češi mají jiné chutě, jiné preference, které ve svém důsledku spotřebitele klamou. A spotřebitel nemá při běžném nákupu žádnou příležitost tyto rozdíly odhalit. Český spotřebitel rozhodně není nic míň než třeba německý spotřebitel, jak to může z nabídky vypadat, podle nabídky potravin horší kvality na našem trhu. To odmítáme.

Nejen problém dvojí kvality by šlo vyřešit i tím, že by se na českých pultech prodávalo více kvalitních českých potravin, a tímto směrem bychom se měli vydat. Naše hnutí SPD je spolupředkladatelem důležitého pozměňovacího návrhu, a tím je zavedení povinnosti prodávat na našem trhu české potraviny. Jejich podíl se stanovuje na 55 % v roce 2021 s tím, že v každém dalším roce se procento zvyšuje o 5 %, a to až do roku 2027. Jedině tím podpoříme naše výrobky, náš český trh a potravinovou soběstačnost. Je třeba si uvědomit, že u každé komodity, která nám vypadne z trhu, okamžitě dovozem vzroste její cena. Ti, co dnes bojují proti uhlíkové stopě, pak kupují jablka z Holandska. A to je pokrytectví. Ať kupují naše jablka. A to se netýká jen jablek.

Je třeba maximálně podporovat náš trh, naše potraviny, to znamená české maso, mléko, vejce, prostě začít pracovat na tom, být soběstační a myslím, že je nejvyšší čas.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama