ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.07.2019 13:21:27

Přímá volba prezidenta v ohrožení?

Přímá volba prezidenta v ohrožení?

Ústava je nejvyšším právním dokumentem a vymezuje mantinely pro fungování jednotlivých států. Je tedy logické, že by se do ní mělo zasahovat co nejméně a jen ve výjimečných a opodstatněných případech.

Jedním z posledních, významných zásahů do naší Ústavy, bylo zavedení přímé volby hlavy státu. Prezident již nadále není volen parlamentem, ale přímou volbou všech oprávněných voličů České republiky.K této změně došlo po mnohaleté diskuzi a rodila se velice těžko…Změna byla mimo jiné i důsledkem negativních praktik při volbě parlamentem, kdy se budoucí prezident stával předmětem kupčení a zákulisních praktik, které volbu značně znevažovaly…

Nyní vystoupila ODS s návrhem na navrácení volby hlavy státu zpět, do rukou zákonodárného sboru. Je zvláštní, že strana, hlásící se ke konzervativním hodnotám, něco takového myslí vážně.

Nejsmutnější na celé věci je to, že zde nejde o to, vybrat pro tuto zemi tu nejvhodnější volbu pro nejvyšší post v zemi, ale zabránit napříště volbě někoho, kdo není zrovna dle našich představ.

V případě, že by ODS se svou snahou uspěla, vyšle to o naší zemi několik signálů. Jednak potvrdí pohrdání vůlí občanů a jednak ukáže, jak si mnozí tohoto nejvýznamnějšího dokumentu a jeho nedotknutelnosti váží!

Pokud je ODS opravdu stranou hlásící se ke konzervativním hodnotám, pak by měla Ústavu ze všech sil bránit a nenakládat s ní jako s trhacím kalendářem! Otázkou však je, zda se ještě může nazývat konzervativní stranou pod vedením Petra Fialy, který ji vede stále více směrem, který je s konzervativním ve značném rozporu…

Hlava státu vzešlá z přímé volby, je nejvyšším projevem občanské vůle a my, coby zákonodárci, ji musíme ctít. A to i v případě, že se nám osoba zvolená prezidentem, nelíbí!

I o tom je, vážení přátelé z ODS, demokracie...


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama