Občané.cz

ODPOVĚDNOST - ODVAHA - OTEVŘENOST
  • Občané
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2010 14:48:58

Povolební zhodnocení

Povolební zhodnocení

skoro se tomu ani nechce věřit, ale už tento víkend, po 2. kole senátních voleb, nám skončí super volební rok.

Kampaně do různých voleb téměř splývaly do ohlušujícího proudu slibů, ale i výhružek a nejrůznějších taškařic. Ani ne 50-ti procentní účast voličů je téměř oslavována, jako překvapivě vysoká.

 

Účast naší strany OBČANÉ.CZ byla velmi skromná. Jsme teprve na počátku naší cesty. Nechtěli jsme psát kandidátky od pražského stolu z telefonního seznamu. To nám v mnoha obcích předvedli populární véčkaři a částečně také TOP 09, s ne příliš jásavým výsledkem.

 

My jsem postavili kandidáty v 8 obcích, v jedné jsme se zúčastnili trojkoalice a pak jsme podpořili kandidátku partnerské ALTERNATIVY v Karlových Varech. Kromě Prahy 13 a Zlína, kde byla naše kandidátka postavena na poslední chvíli a nebyla úplná, jsme absolvovali i relativně viditelnou kampaň. Považuji za úspěch to, že jsme uspěli v 5-ti z 10-ti obcí. V Perštejně i Voticích jsme skončili velmi těsně druzí. Přičemž v Perštejně zvítězil v počtu preferenčních hlasů náš lídr Jiří Rejmann, který je součastí našeho uskupení již od loňského léta. Ve Voticích skončil náš lídr Tomáš Válek těsně druhý. V obou případech porazili OBČANÉ.CZ zavedené politické značky. Za úspěch lze považovat i zisk 3 mandátů v Třeboni a 5-ti v Plzni. Stejně tak i 5-ti mandátů Alternativy v Karlových Varech, což je historicky nejlepší výsledek. Ve všech těchto případech nyní vyjednávají naši zastupitelé o případné účasti v městských radách.

 

V Opavě zůstali naši kandidáti těsně pod hranicí 5-ti %, ale přispěli k zásadní změně radnice. Vyhrálo již zavedené a podobně orientované uskupení SOS Opavě. Našim kandidátům z Opavy patří poděkování.

 

Totéž platí i o kandidátech sdružení Pražané pro Prahu na Praze 1. I oni nebyli daleko k zisku mandátů, jakož i kandidáti z Jindřichova Hradce. Děkuji i těm, kteří za nás kandidovali ve Zlíně a na Praze 13.

 

A navíc je třeba zmínit i to, že nemálo našich kandidátů z jarních parlamentních voleb kandidovalo i v těchto komunálních volbách. A to na kandidátkách různých nezávislých uskupení. Jsou mezi nimi i naši evidovaní sympatizanti a i členové. Velmi dobře si vedl např. Miroslav Skála, který ve své obci získal třetí nejvyšší počet preferenčních hlasů. Gratulujeme.

 

Náš projekt není žádnou krátkodechou prskavkou. I tato čerstvá zkušenost se v budoucnu zúročí. Zvu Vás k další spoluprácí.

 

Petr Havlík

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama