Občanská demokratická aliance

  • ODA
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2018 17:42:04

Bytová politika v Praze: riziko stárnutí obyvatelstva

Bytová politika v Praze: riziko stárnutí obyvatelstva

Zastavme společně riziko změny Prahy v místo nevhodné pro život zejména rodin s dětmi a v jeho přeměnu v turistický Disneyland!

Současný zcela nefunkční stavební zákon, zdlouhavá byrokracie a administrace bytových projektů navzdory přijímání tisíců nových úředníků, neschopnost aplikovat moderní internetové technologie slibovaného e-státu, to jsou zásadní důvody, proč se v hlavním městě Praze staví zoufale málo bytů. Jejich cena v reakci na poptávku v posledních čtyřech letech prudce vzrostla a sen o dostupném bydlení vede mladé rodiny z odchodu do Prahy.  

V metropoli tak roste riziko prudkého stárnutí její populace bezmála 1,3 miliónu obyvatel.  Dle statistiky z roku 2016 činil průměrný věk Pražana 42 let. V Praze na 100 dětí ve věku 0-14 let připadalo 122 osob 65letých a starších.

Zkusme si zavěštit budoucnost Prahy, pokud se současné trendy v bydlení nezmění. V roce 2050 je převažujícím obyvatelem Prahy senior, který se se svým hendikepy prodírá mezi statisíci turisty z celého světa. Po večerním opuštění je hlavně centrum města prázdné se zhasnutými domy, v jejichž bytech kvůli astronomickým cenám jsou jen kanceláře a obchody. Chod města převážně zajišťuje armáda zahraničních pracovníků bydlících ve společných masových ubytovnách. V drahých bytech bydlí zaměstnanci státních a veřejných úřadů, jimž bydlení dotuje zaměstnavatel. Ano, to je nebezpečná vize Prahy, která je s ohledem na nedostupnou cenu bytů nazývána Londýnem východu.  

Průměrná cena volných nových bytů v Praze na konci června 2018 meziročně vzrostla o 8,3 procenta na 100 300 Kč za metr čtvereční, spirála zdražování z vyšší cenové hladiny tak mírně klesla, když ještě před rokem nové byty meziročně zdražily o 22,5 %.

Ceny aktuálně ženou nahoru hlavně nákupy investorů a spekulantů na další růst cen realit. Podle realitní kanceláře Lexxus tento typ kupců pořizuje čtvrtinu až polovinu bytů v developerských projektech. Důsledkem trendu je, že z nabídky developerů téměř zmizely novostavby s cenou pod 69 tisíc korun za čtvereční metr. Zatímco v roce 2014 bylo možno do 69 tisíc korun za 1 m2 koupit 81 procent novostaveb, aktuálně je to jen osm procent.

Za první pololetí 2018 se v Praze prodalo 2750 nových bytů (v celé ČR 14913 bytů), přičemž nejprodávanějším typem bytu je 2+kk. To je ovšem tak leda startovací byt pro mladý pár, jehož bytové podmínky jsou tak limitující pro pořízení dítěte. Pokud si tedy mladý pár půjčí v rámci státní akce na podporu bydlení mladých do 36 let maximální částku 1,2 miliónu korun, dostane za ni v Praze 12 m2 bytové plochy.

Podle studie Sdružení pro architekturu a rozvoj může v Praze v roce 2030 chybět až 50 tisíc bytů. Důvodem je pomalé tempo povolování bytové výstavby. V hlavním městě je podle strategického plánu potřeba ročně zhruba 6000 nových bytů. Od roku 2010, kdy se povolování výrazně zpomalilo, je ovšem v průměru povolováno jen 3500 bytů za rok.

Podle studie poradenské společnosti KPMG byl v Praze loni počet vydaných stavebních povolení oproti srovnatelným městům v sousedních zemích výrazně nejmenší. V Mnichově, Hamburku nebo Budapešti byl zhruba pětkrát vyšší, ve Vídni a Varšavě dokonce sedmkrát vyšší. Z těchto měst žije nejvíce obyvatel ve Vídni, ovšem pouze o 40 procent více než v Praze. Ve složitém povolovacím řízení v Praze je „uvězněno“ 40 tisíc bytů v 900 projektech, uvedl ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek.  V průměru trvá projekt výstavby bytového domu v Praze 7-8 let, z toho vlastní výstavba jen půldruhého roku.

V pasti jsou tak nejen developeři se svými investicemi, ale zejména tak lidé toužící po novém bytě. Známá je kauza společnosti Ekospol, která nabízela byty v projektech v Hostivaři a v Horních Měcholupech. Kvůli zdlouhavému schvalovacímu řízení ani po roce a půl od podpisu smluv developer nezačal stavět. Rezervace tak stovkám klientů vypršely. Desetitisícový poplatek dostali sice lidé zpět, rezervovaného bytu za cenu, s níž počítali, se ale nedočkali. Cena bydlení mezitím vzrostla a nové nabídky jsou o stovky tisíc korun za byt dražší.

Občanská demokratická aliance požaduje zásadní přepracování stavebního zákona ve prospěch jeho zpružnění, zrychlení administrace projektů s využitím e-státu tak, aby úřady neobíhal investor/stavebník, ale povolovací a schvalovací dokumenty si mezi sebou vyměňovaly úřady pod dohledem stavebního odboru. Současně je třeba urychleně připravit nový zákon o sociálním bydlení, jež by pomohl mladým párům nastartovat společný život v důstojných bytových podmínkách a zejména pak osamoceným seniorům uniknout pasti bytové chudoby.   

Zastavme společně riziko změny Prahy v místo nevhodné pro život zejména rodin s dětmi a v jeho přeměnu v turistický disnyeland!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama