Občanská demokratická aliance

  • ODA
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.08.2018 15:08:18

Stane se z Prahy město duchů?

Stane se z Prahy město duchů?

Velmi křiklavou ukázkou toho, jak lze měřit dvojím metrem, je poslední dobou na celém světě diskutovaná praxe sdíleného ubytování formou takzvaného Airbnb.

Nejen, že majitelé nabízených ubytovacích kapacit prostřednictvím Airbnb neplatí žádné odvody, existence systému má dopady i na celý trh s byty. Z nabídky totiž takto mizí tisíce bytů pro dlouhodobé bydlení a tím dochází ke zvýšení nájemného a bydlení v Praze se stává ještě více nedostupné. V New Yorku tímto způsobem zmizelo během krátké doby z trhu 60 tisíc bytů. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Radnice pronajímání bytů či pokojů na dobu kratší než dva měsíce označila za nelegální a hrozí za to sankce.

Nizozemská metropole Amsterodam začala také Airbnb regulovat. Hostitel se musí registrovat na úřadě a nesmí ubytovávat déle než šedesát dní ročně. Musí platit poplatky a dodržovat požární regule. V Berlíně zjistili, že Airbnb stahuje z trhu byty a tím zvyšuje ceny nájmů pro dlouhodobé bydlení. Přišli tak s předpisem, který vyžaduje zvláštní povolení na pronájem jiného bytu, než ve kterém pronajímatel bydlí. Za porušení je pokuta 100 tisíc eur za byt. V Barceloně místním vadilo, že turisté využívající přes 20 tisíc nabízených bytů na Airbnb přeplňovali město a začali vytlačovat obyvatele z centra na okraj. Město tak zavedlo povinné úřední registrace. Reagovali i ve Vídni, kde platí zákon, že kdo nabízí ubytování v soukromí přes Airbnb nebo podobný web, musí se registrovat na magistrátu k platbě poplatku.

V České republice však poslanci a radní zřejmě mají už jen dovolenkové plány. „Jde o typickou ukázku liknavosti a nepřipravenosti našich zákonodárců, ale i vedení hlavního města. Zatímco běžný hotel hosty eviduje, odvádí za ně poplatky a ze svých příjmů daně, řada lidí z oblasti sdíleného ubytování nic z toho nedělá. Přitom zákony k tomuto účelů máme. Jen se tiše díváme, jak se porušují,“ říká Pavel Sehnal, předseda ODA, která ve svém programu zdůrazňuje, že právě výnosy z cestovního ruchu se dají využít pro rozvoj obce či města. Jen v centru Prahy si turisti formou Airbnb můžou vybrat zhruba z 3500 bytů. Radnice ale oficiálně eviduje pouze 427 bytů, ze kterých majitelé řádně hradí poplatky.

Představitelé Sdružení nájemníků ČR (SON) dokonce tvrdí, že Airbnb porušuje stavební zákon. Podle nich byly byty kolaudovány k bydlení. Pokud se využívají k podnikání a poskytování služeb, je to v rozporu s kolaudačním určením. Sdružení zmiňuje i daňové úniky a narušování soužití v domě, kde se po pár dnech ubytovaní střídají.

S tím souhlasí i předseda ODA Pavel Sehnal. „Naším cílem je, aby v místě svého bydliště lidé žili, pracovali, nakupovali a aktivně odpočívali. Současná hrozba, hlavně pro velká města a jejich obyvatele, spočívá v tom, že kvůli liknavosti a nezájmu radních se může stát, že se lukrativní oblasti zcela vylidní a budou využívány jako turistické ubytování. Z center měst pak postupně zmizí nejen běžní rezidenti, ale i běžné služby, protože turisté své peníze neutrácejí u místního řezníka či v potravinách, ale spíše v restauracích a barech. Takže se máme těšit, že z Prahy stane město duchů?“

Síť Airbnb nabízí v Česku téměř 16 tisíc možností ubytování, z toho 11 500 v Praze. Předloni se v České republice přes aplikaci ubytovalo 710 tisíc zahraničních turistů. Praha vybrala loni na poplatcích od turistů a jiných návštěvníků ubytovaných v hotelech dohromady téměř 280 miliónů korun. Díky porušování zákonů uživateli Airbnb však Praze desítky miliónů utíkají.

„Není možné, aby tu někdo obcházel platnou legislativu a mlčky jsme znevýhodňovali  hoteliéry, kteří musí plnit všechny požadavky. Všichni musí dodržovat nějaká pravidla. A nebavíme se tu o žádné sousedské výpomoci, ale o normálním podnikání,“ uzavírá Pavel Sehnal, předseda ODA.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama