Občanská demokratická strana

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.03.2021 10:57:00

ČESKO.plus - předkládáme 12 bodů pro modernizaci země

ČESKO.plus - předkládáme 12 bodů pro modernizaci země

Současná krize urychlila a prohloubila celosvětové trendy. V nadcházejících volbách se bude rozhodovat o tom, zda se Česká republika stane zemí, která udává tempo, nebo zemí, která pouze reaguje na dění kolem.

 Chceme sebevědomou zemi, kde budou hrát prim technologie a inovativní přístup napříč obory. S cílem modernizace naší země my, níže podepsaní členové ODS, předkládáme do diskuze o připravovaném volebním programu následující body.

1+ Investujeme 1 bilion korun do infrastruktury Dokončení dálniční sítě, vysokorychlostní internet, letiště nebo vysokorychlostní železnice. Česku všude ujíždí vlak a to je třeba změnit tak, abychom naopak my mohli ujíždět vlakem z Prahy do Vídně, Berlína nebo dalších evropských metropolí rychlostí až 400 km/h.

2+ Zrychlíme výstavbu Podle žebříčku Světové banky jsme v „jednoduchosti“ získání stavebního povolení celosvětově až na 157. místě. Horší než Kamerun. My však chceme být jako Dánsko, které je celkově 4. a ze zemí EU dokonce 1. Jak toho dosáhneme? Jednoduše, okopírujeme jejich proces stavebního řízení.

3+ Úřad online Zařídíme, aby 90 % úředních podání, jako například daňové přiznání, žádost o vydání řidičáku nebo občanky, mohl každý vyřídit ze svého mobilu. Žijeme v 21. století a fyzická návštěva úřadu není potřeba.

4+ Otevřeme data státu Zpřístupníme anonymizovaná data držená státem veřejnosti. Vytvoříme příležitost pro soukromý sektor k vývoji nových aplikací a produktů, které zlepší nejen dopravu, ale třeba i přístup ke zdravotní péči a vzdělání. Zvýší se transparentnost a získáme možnosti lépe se rozhodovat ve všech klíčových segmentech našeho života.

5+ Přípravíme Česko na blockchain Nastavíme právní prostředí tak, aby se Česko mohlo stát globálním hubem dnešního digitálního světa. Od kryptoměn a jejich burzy po robotizaci průmyslu. Zabráníme dvojímu zdanění a umožníme každému, aby mohl jednoduše investovat svoje peníze. Ať už jde o jednotlivce, firmy nebo zahraniční investory.

6+ Naučíme děti programovat Zavedeme hodiny programování počínaje šestou třídou, ve kterých se děti naučí základy programování i ovládání pokročilých funkcí v běžně dostupných kancelářských programech. Podpoříme vznik a rozvoj nových oborů na středních a vysokých školách, jako game design, digitální grafika nebo kyberbezpečnost.

7+ Angličtina od první třídy Druhý jazyk od třetí třídy. Omezíme byrokracii tak, aby ve školách mohli snadněji začít učit rodilí mluvčí a lidé, kteří dlouhodobě žili v zahraničí. Důraz bude kladen na schopnost rozumět a mluvit.

8+ Ani koruna z veřejných peněz do dabingu Cizí jazyk se člověk nejlépe naučí, je-li s ním v každodenním kontaktu. To potvrzuje i zahraniční zkušenost například ze Skandinávie. Soukromník ať si dělá, co chce, zajistíme ale, aby dabování zahraničních pořadů a filmů nebylo placeno z veřejných peněz.

9+ Zeleno-modrá infrastruktura Zemědělství posuneme do 21. století. Podpoříme obnovu lesů a luk. Místo velkochovů a průmyslových farem podpoříme drobné zemědělce. Budeme podporovat rodinné farmy, šetrnost k životnímu prostředí, udržování vody v krajině a inovace jako vertikální zemědělství.

10+ Snížíme náklady na státní správu o polovinu Zrušíme zbytečné úřady jako například Výzkumný ústav práce a sociálních věcí nebo CzechTourism. Spolu s nimi omezíme přebujelou agendu a ušetříme i díky digitalizaci státní správy. Vystoupíme z nefunkčních mezinárodních institucí, zejména z postsovětských bank.

11+ Dokončíme privatizaci Zmenšíme stát. Nepotřebujeme stát, aby vařil pivo, rozvážel poštu ani aby každoročně vytvářel pochybné zakázky na těžbu dřeva ve státních lesích. Privatizujeme zbývající firmy ve státním vlastnictví a výtěžek z jejich prodeje použijeme na modernizaci Česka.

12+ Otevřeme u nás základnu NATO Zvýšíme výdaje na obranu naší země alespoň na 2 % HDP. Budeme ve spolupráci s domácím obranným průmyslem rozvíjet kapacity naší armády tak, aby se stala světovou špičkou v oblasti elektronického boje a moderních technologií radiolokátory počínaje a drony konče.

Signatáři:
Pavlína Civínová
Lukáš Hanes
Radim Ivan
Jan Klusáček
Jakub Splavec
Matěj Trávníček

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama