Ondřej Profant

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2020 4:33:00

Zásahy do soukromí jsou velmi nebezpečný precedent

Zásahy do soukromí jsou velmi nebezpečný precedent

Komentář na facebookovém profilu k projektu Chytrá karanténa

 Jak vypadá tzv. “chytrá karanténa”, kterou dneska v médiích každý skloňuje a jaká jsou její možná rizika? Velice přehledně tyto otázky vysvětlil Ondřej Kedrigern Profant pro Pirátské listy.

„Současnou verzi Chytré karantény podporujeme, protože je založena na dobrovolnosti a respektu k soukromí jednotlivce. Avšak je třeba varovat před neopatrným rozšiřováním či zasahováním do současného systému.

Další problémy jsou:

  • Efektivnost: Je třeba si uvědomit, že nás ochrání jen důsledné dodržování hygienických pravidel. Chytrá karanténa nám pomůže rychleji odhalit kontakty, které by mohly vést k nákaze. Ale rozhodně nám nepomůže například proti nákaze od infikované kliky či tlačítka výtahu.
  • Reakce vlády: Pokud opravdu Chytrá karanténa nezabrání opětovnému masovému šíření, vláda bude muset reagovat. My se bojíme, aby nešla cestou likvidace soukromí občanů.
  • Black box: Aplikace vzpomínkové mapy ani další aplikace nejsou opensource. Jedná se o blackbox, u kterého odborná veřejnost nemůže ověřit, zda opravdu dělá jen to, co nám říkají tvůrci. Další problém může být, co se stane, až situace pomine. Toto je třeba hlídat.
  • Ostrakizace: Nezanedbatelné riziko jsou útoky proti lidem, kteří souhlas nedají. Je třeba si uvědomit, že tito lidé nic špatného nedělají a nemoc nešíří vědomě. Špatné je, pokud někdo nedodržuje hygienická pravidla (kašle bez zakrytí obličeje, nenosí roušku) či odmítne spolupracovat s hygienikem - to však může i bez šmírování.
  • Kontrola: Celý systém musí být pod důslednou kontrolou. Audit PWC je nezbytné minimum. Jak už jsem zmínil, je jistě důležité, aby se k věci vyjádřil i ÚOOÚ. Piráti budou požadovat i kontrolu ze strany sněmovní komise.

Stejně jako omezení pohybu jsou zásahy do soukromí velmi nebezpečný precedent. Musíme k nim přistupovat po velmi pečlivé úvaze a vždy jen na jasně omezenou dobu.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama