ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2014 11:04:21

Hnutí Otevřená radnice - Zveřejňovat důsledně na internetu kompletní "životopis"

Hnutí Otevřená radnice - Zveřejňovat důsledně na internetu kompletní "životopis"

Zveřejňovat důsledně na internetu kompletní "životopis" všech výběrových řízení a zakázek města. Ne nadarmo se říká, že pořádek dělá přátele.

A u věcí veřejných by to mělo platit dvojnásob, jelikož se jedná o peníze nás všech. Dejme tomu zakázka za pět milionů korun na zahradnické práce ve veřejných prostranstvích města. Část zadávací dokumentace bude úmyslně skartována, nebo se dopředu nastaví takové podmínky, které vyřadí jednotlivé uchazeče ze soutěže už v úvodu. Z čehož v konečném důsledku vyplývá - méně uchazečů, menší konkurence, větší cena. 
Cesty z tohoto marasmu jsou v zásadě dvě, ale ta tradiční je slepá. Probíhá v podstatě vždy se stejným scénářem. Nespokojený občan si bude na průběh zakázky ztěžovat a podá stížnost, za níž musí zaplatit, na ÚOHS nebo hned trestní oznámení na policii. Tady ale naděje většinou vyhasnou. ÚOHS totiž maximálně uloží pokutu v řádech deseti tisíců korun a policie tradičně zkonstatuje, že se trestné činy pletichy při zadávání veřejné zakázky ani porušování povinností při správě cizího majetku nepodařilo prokázat. Jako vždy zakázka předražená, úředník se napakoval, ale nikdo nenese zodpovědnost. 
Takovýmto tradicím však chceme učinit přítrž a internet je pro systém zpětné kontroly veřejných zakázek ideálním prostředkem. Chceme, aby byl na stránkách města kdykoli dohledatelný kompletní životopis každé veřejné zakázky. Jedině tak zabráníme rozkrádání veřejných peněz, peněz nás všech.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama