Oto Brázdil

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2017 9:12:30

Konzumní společnost jako civilizační choroba společnosti globalizované

Konzumní společnost jako civilizační choroba společnosti globalizované

Úvod - Předmluva

Knihy nečtu, protože mě odvádí od skutečného života tady a teď. Ke všemu malá písmenka v knihách zatěžují zrak a po deseti hodinách denního života dokonale uspí už po několika větách.

Kdy teda číst a obětovat čas, kterého je už i tak málo? Velmi těžká otázka a o to víc, když si uvědomím, že ten kdo čte knihu, nežije v přítomnosti! Při tom celý svět i vesmír je tak velký, že ho nemůžou obsáhnout knihy ani běžné učivo na školách. Proto jsem si vybral vlastní cestu, která se vymyká běžným a zavedeným pravidlům v učení a dokazování znalostí.

Informace jsou v dnešní době to nejcennější, proto jsem si položil otázky z aktuálního života. Co člověka obohatí a připraví do života víc sto až tisíce stránek starých autorů nebo sto až tisíce stránek internetu. A jaká je efektivita při čtení knihy a zhlédnutí alternativy filmové verze? Jaká je vypovídající hodnota inteligence, když si člověk něco přečte a pak žije na základě získaných informací z knih? Nebo když člověk žije na základě osobních zkušeností a dojde k stejným závěrům jako spisovatel co kdysi napsal knihu?

Moje odpověď: jen skutečný život může lidskou bytost dovést na cestu poznání sama sebe. Každý má svoji cestu a tu mu nemůže popsat žádná kniha, učebnice ani jiný člověk. Život je cesta, cesta do nitra vlastní osobnosti.

Trochu mi to připomíná učení dětí. Když mu dospělá osoba řekne, že kamna jsou horká. Ano dítě může celý zbytek svého života věřit této osobě, ale chybí mu osobní zkušenost, která by ho osvobodila v rozhodování. Jsou to osobní zkušenosti, které řídí intuici (možná i šestý smysl) a ukazují vlastní cestu životem. Jaký je asi život na základě knih, které někdo v minulosti napsal jen podle teorie, oproti skutečnému životu tady a teď? Nevím, raději si žiju svůj vlastní život…

Moto:

„ Avšak nepřete se s námi, když odstranění buržoazního vlastnictví posuzujete podle svých buržoazních představ o svobodě, vzdělání, právu atd. Vždyť i vaše ideje jsou výtvory buržoazních výrobních a vlastnických vztahů, jako je vaše právo jenom vůlí vaší třídy povýšenou na zákon, vůlí, jejíž obsah je určován materiálními životními podmínkami vaší třídy.“

K. Marx – B. Engels: Manifest Komunistické strany


Proto mi milý čtenáři věř, že pokud jsem na konec něco vytvořil a napsal, tak to není z mé svobodné vůle, ale bylo to jen z nátlaku konzumní společnosti, která neuznává svobodu myšlení, projevu a stále kráčí ve stejných stopách. Dokonce i mnoho textů a myšlenek, které budu asi uvádět je i společných co jsem kdy zaznamenal při procházení internetu. V každém případě se jedná o prezentaci vlastního názoru. Proto není pro mě ani důležité hodnocení této společnosti, která je ovlivněná globálním kapitalismem, ale jen fakt co všechno si po přečtení odnáší Tvé srdce.

Citát - „Každé dítě, které může strávit denně hodinu či více, pokud chce, s dospělými, které má rád a kteří se zajímají o svět a chtějí o něm mluvit, se naučí za den většinou mnohem víc než by se naučilo za týden ve škole.“ – John Holt

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama