PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2010 17:28:43

9. Evropské fórum vědy a techniky

9. Evropské fórum vědy a techniky

Vystoupení 1. místopředsedkyně Senátu PČR Aleny Gajdůškové na „9. Evropském fóru vědy a techniky“, pořádaném Českou hlavou dne 20. května v Praze.

Vážené dámy, vážení pánové,

na začátek se musím omluvit a vyjádřit lítost, že zde nemohu být celý den, protože dnes zasedá Senát a je mou prvořadou povinností být na jeho jednání.

Vážím si příležitosti pozdravit vás všechny, které považuji za nositele pokroku. Nejen proto, že posouváte hranice vědění, ale také proto, že hledáte cestu, jak společně - přední vědci, průmyslníci i akademici – vytvořit co nejlepší podmínky pro českou vědu a její uplatnění pro ekonomický i sociální rozvoj země.

Patří velké poděkování společnosti Česká hlava, která si vzala za své popularizovat vědu a zvýšit společenskou prestiž technických a vědeckých pracovníků jako tvůrců ekonomické prosperity,  i za snahu „stavět mosty“, vytvářet prostor pro hledání společného jazyka i cílů.

Dovolte mi být trochu osobní. Na jednom z ročníků Evropského fóra jsem se zúčastnila sekce o spolupráci akademické sféry a praxe. Když jsem tu debatu poslouchala, uvědomila jsem si, že to jsou dva světy a v každém z nich se hovoří jiným jazykem, každý stojí na jiné hierarchii hodnot.

Logická otázka je, co může tyto dva světy propojit? Co je jejich společným jmenovatelem a co může být společným cílem?

K zodpovězení těchto otázek potřebujeme ještě třetí subjekt. Tím je demokratická společnost, politici, formulující vize ČR a vytvářející podmínky pro jejich realizaci.

Každý manažer ví, že dobře formulovaný společný cíl má samoorganizující schopnost a dokáže spojit i velmi rozdílné skupiny s velmi efektivními synergiemi.

Zdůrazňuji to – společný cíl. Naším společným cílem by měla být společnost s vysokou kvalitou života pro všechny její vrstvy, protože jen taková společnost zaručuje svobodu a spravedlnost, rovné šance, možnost rozvoje a prosperity také každému svému členovi.

Jsem přesvědčena o tom, že i dnešní Evropské fórum, tak jako předešlá, tak jako celý projekt Česká hlava bude dalším krokem nejen k formulaci společného cíle, ale také k uvědomění si jeho sdílení.

Jen tak se ČR bude moci vrátit mezi prvních deset nejrozvinutějších zemí Evropy, jak tomu bylo v minulosti. Tu schopnost společně máme. Dokážeme-li být dobrým týmovým hráčem a využít všechny šance, které nám společný evropský prostor, naše členství v EU dává. Budeme-li mít společnou vůli, je to reálné.

Přeji hodně zdaru dnešnímu jednání a vám všem osobně hodně inspirace a tvůrčích úspěchů na vaší cestě.

Ještě jednou děkuji za příležitost a jménem Senátu Parlamentu ČR vám přeji hodně zdaru.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama