PaedDr. Milada Halíková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.11.2013 9:01:15

Práce se musí vyplácet

Práce se musí vyplácet

Odmítli pracovat, museli opustit byty. Kdo? Část romských rodin, které se zcela dobrovolně začlenily do údajně u nás unikátního programu s názvem Sociální inkluze.

Nehodlám polemizovat o tom, nakolik je program unikátní, a už vůbec ne o tom, že je potřebný. Co je ale naprosto zarážející, je skutečnost, že situaci komentuje náměstek ostravského primátora Martin Štěpánek z ODS slovy: „… Odmítají přijmout legální zaměstnání. Kombinace sociálních dávek a práce načerno je pro ně výhodnější."

Pan náměstek už ale neříká, že i toto je, bohužel, výsledek politiky minulých pravicových vlád, které svými sociálními škrty jednak přivedly řadu lidí na hranici bídy, ale současně nedokázaly nastavit systém sociálních dávek tak, aby se lidem pracovat vyplatilo. Přes opakované návrhy poslanců KSČM minulé vlády odmítly zvýšení minimální mzdy. Pravicové vlády nepřipustily např. vznik finanční policie, která by mohla a měla postihovat nelegální zaměstnávání lidí tak, aby se nevyplatilo takovou práci nabízet, ani ji vykonávat.
 
Romové údajně odmítli práci, za kterou jim byla nabízena odměna 13 až 16 tisíc korun měsíčně. Jde o částky, které podle statistik náleží asi šesti procentům nekvalifikovaných pomocných pracovníků v různých profesích u nás. Kolika například prodavačkám nebo pracovníkům v sociálních službách, kteří musejí být v práci včetně sobot, nedělí a svátků, se o takovém výdělku může, žel, opravdu jen zdát?
 
Chci věřit, že nová vláda, o jejímž složení se v těchto dnech intenzivně jedná, se bude této problematice opravdu věnovat, že připraví urychleně potřebné zákony tak, aby se vyplatilo pracovat a odměna za práci byla přiměřená, dostatečná.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama