PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta, DBA

  • KSČM
  • Plzeňský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2017 9:57:14

Elektronické volby skutečné demokracii neposlouží!

 Elektronické volby skutečné demokracii neposlouží!

...


   Za elektronické volby můžeme považovat takové volby, kdy stát využije prostředky elektronické komunikace, a to minimálně v jedné fázi volebního procesu. V neblahém úmyslu je u nás zavést se s veřejností nejen dlouhodobě manipuluje, ale zejména, a to ze všech představitelných pozic, se význam elektronického způsobu volby přeceňuje.

   Bohužel na lidi, kterým by snad mohlo jít o legitimní usnadnění a zpřístupnění celého volebního procesu, se “dle efektu sněhové koule” umně nabalují “populističtí křiklouni” -“političtí šibalové”, kteří se snaží prostřednictvím, do budoucna nikdy ne zcela dokonalých, informačních a komunikačních technologií ohýbat politickou moc směrem k sobě. Domnívají se, že elektronické volby jim k vysněnému benefitu, plynoucímu z voličských hlasů, mohou podvodným, a současně obtížně prokazatelným, způsobem napomoci.

   Za mne, a odůvodněně předpokládám, že i za KSČM, tento způsob voleb, raději nikoliv! Obrovská rizika, plynoucích z elektronické volby, jsou prokazatelně neúměrná některým jejím přínosům! Snad největším záporem by byl odklon od naší ústavy. Ta totiž předpokládá neopomenutelný princip, a to zásadu tajnosti voleb.     

   S využitím elektronické cesty také extrémně vzrůstá možnost volebního čachrování a kupčení s hlasy voličů, což jistě není v zájmu žádné funkční demokracie. Kdo, v tomto ohledu, zaručí, že například od sociálně slabšího občana někdo nezíská jeho hlas v hospodě, či jinde, za předem slíbenou finanční kompenzaci? Dokonce by mohlo teoreticky i stačit odkoupit cizí přihlašovací údaje nutné k elektronickému volbě. Jiné, a také navrhované, formy elektronického hlasování, například prostřednictvím SMS zpráv, digitální televize či telefonicky, jsou již jen bizarní ilustrací pokleslé důstojnosti a také neutuchajících pokusů o erozi objektivity a zmíněné, ústavně zaručené tajnosti voleb.

   Za jeden z mála realizovaných případů bývá udáván volební způsob v Estonsku, prováděný po internetu, který je tam pojímán jako paralela k tradičním volebním místnostem. Netradiční, a také nebezpečná, je na něm možnost, že občan může svoji volbu i několikráte elektronicky změnit. Vždy platí poslední rozhodnutí, přičemž hlasováním “do urny” se platnost předchozího elektronického odhlasování automaticky zruší.    

  Obecně lze konstatovat, že se neprokázalo, že by elektronická alternativa někde přilákala k volbám více občanů. Světový trend hovoří spíše o ústupu od ní. Ale i když se elektronické volby neosvědčily hned v šesti evropských zemích, Nizozemsku, Francii, Irsku, Skotsku a Francii a Německu, připravovala česká vláda, v roce 2012, několikasetmilionový pilotní projekt. Neodradil ji ani fakt, že v roce 2005 hrozilo, v již zmíněněm Německu, že soud, kvůli elektronickému typu hlasování, dokonce zneplatní výsledky voleb do Spolkového sněmu, když označil použitou volební elektroniku za nedostatečně zabezpečenou proti manipulacím a neumožňující kontrolu správnosti voličem odevzdaného hlasu. Skepticky se však k elektronické volbě staví, v posledních letech,  i 11 států USA.

  Navzdory negativním zkušenostem se nyní u nás opět začínají probouzet politické síly, které vidí v elektronických volbách svoji, snad již poslední, šanci. Nemusím chodit daleko. Lze zmínit “Kalouskovu knížecí Topku”, která má v plánu předložit v následujícím volebním období příslušný zákon o elektronických volbách, ovšem, jestli  při svém asociálním působení v politice vůbec ještě do sněmovny pronikne. Co nejrychlejší elektronizaci voleb však požaduje i “majitel politické divize Agrofertu, hnutí ANO 2011”, oligarcha Andrej Babiš, ale například také předseda naposledy volebně zreinkarnovaných lidovců Pavel Bělobrádek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama