PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta, DBA

  • KSČM
  • Plzeňský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2014 12:08:29

Pravolevá koalice se v Plzni (ne)otřásá v základech

Pravolevá koalice se v Plzni (ne)otřásá v základech

...

       Politicky sice nesourodý, ale zato velmi pragmaticky zbudovaný, povolební slepenec ODS a ČSSD dostal v Plzni další "ránu do vazu". Zcela neočekávaně, alespoň z pohledu ODS, byl zastupitelstvem města odvolán technický náměstek primátora Petr Rund. Bylo mu kladeno za vinu, že byl významným způsobem spoluzodpovědný za podezřelé vícenáklady, jdoucí až do milionů korun, vzniklé při stavbě budovy nového plzeňského divadla. Na odchod ze své funkce "v rytmu kvapíku" ale bude předseda doubravecké ODS vzpomínat paradoxně "v dobrém", neboť do konce volebního období zbývá jen pár měsíců a další mnohé zásadní problémy trvale rozhádanou městskou radu neúprosně dohánějí. Ke svému odchodu si pan náměstek určitě rád ještě přibalí i přes dvě stě tisíc korun odstupného.

     Co z této kauzy ale obecně vyplývá? Minimálně jeden příznačný fakt a tím je, že se zcela atomizovaná ODS dnešních dní neumí a často ani nechce za své dlouhodobě "tažné koně" efektivně postavit. Strana je veřejností nahlížena prizmatem potápějící se lodi s řídnoucí posádkou řídící se heslem "zachraň se, kdo můžeš". Jak všichni víme, tímto způsobem se "zachránil" dokonce i nedávný kandidát na prvního místopředsedu, také stranický předseda ODS Plzeňského regionu "nepostradatelný, s kmotry bojující" exministr spravedlnosti a exděkan Právnické fakulty v Plzni Jiří Pospíšil.

     Přestože Rundovo odvolání neiniciovali sami koaliční sociální demokraté, tak byl protěžovaný a dlouhodobě kontroverzní náměstek i jejich hlasy bez větších problémů odvolán. Předseda klubu ODS v zastupitelstvu města Robert Houdek tento fakt jen formálně označil za flagrantní porušení koaliční smlouvy s tím, že tato může být vypovězena.

     "Řeč se ale mluví a voda teče". Toto rčení dnes zcela přesně opisuje filosofii vládnutí plzeňské koalice.

     ODS je i zde, v dlouhodobě pravicově orientované Plzni, ve fázi konečného rozpadu a tak logicky nemůže být v jejím zájmu mocenské posty zbytečně a předčasně opouštět. A nakonec nejde jen o tyto lukrativní pozice, ale i o ztrátu kontroly nad mnohamilionovými veřejnými zakázkami či o správu "rodinného stříbra", jmenovitě městských společností Plzeňská teplárenská a.s. a Plzeňské městské dopravní podniky a.s. a některých dalších. V teplárně dlouhodobě šéfuje regionální místopředseda ODS, v dopravním podniku to byl, na základě povolebního paktu, protagonista sociálních demokratů. Oba dva politici však přesto, že disponovali významným vlivem na tok mnoha stovek milionů korun oběma směry, nedokázali v posledních dvou letech zabránit například navýšení ceny tepla občanům o 15% a o 13% u předplatného a dokonce o 50% u jednotlivého jízdného.

     Sociální demokraté mají v Plzni problém jiný. Potřebují se v tomto "supervolebním" roce pokud možno co nejzřetelněji a nejrychleji "odstřihnout" od svého, aktuálně politicky nepopulárního, pravicového partnera, neboť nespokojenost s řízením města tímto ideologicky nesmyslným hybridem strmě roste. Jaksi přitom zapomínají, že je již skoro pozdě a voliči jim zradu na levicových idejí a často i vlastního volebního programu v říjnu nejspíše také rázně sečtou!



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama