PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta, DBA

  • KSČM
  • Plzeňský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.07.2019 10:11:46 - kapsicin

Mejdan ČT v Karlových Varech ukončila policie.

Dobrý den pane poslanče.Na základě doporučení pana poslance Luzara mám na Vás tuto otázku.Kolik peněz z koncesionářských poplatků nás stál policií ukončený mejdan ČT v Karlových Varech ? M.O.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.07.2019 9:58:21 - PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta, DBA
 Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, je čas dovolených. Na Vaši jasnou otázku existuje ale pouze spekulativní odpověď. A to z důvodu, že nejsou známy všechny relevantní informace o Vámi zmiňovaném "večírku". Ale od samotného počátku... ČT hospodaří s vyrovnaným ročním rozpočtem ve výši kolem 7 miliard Kč, z čehož drtivou část tvoří koncesionářské poplatky a malou část, asi 10%,  výnosy ze zákonem vymezeného podnikání. Rozklíčovat jednotlivé detailní položky rozpočtu ČT je dnes prakticky nemožné, přičemž do hospodaření tohoto "veřejnoprávního" média nemůže nahlížet ani Nejvyšší kontrolní úřad (KSČM usiluje o změnu zákona o NKÚ v tomto směru). Celých chod ČT se tak doposud řídí především zastaralým zákonem o ČT, který přiznává kontrolní funkci (a to velice omezenou) pouze Radě ČT, která je ze své činnosti odpovědná sněmovně (a svoji kontrolní činnost vykonává velice laxně, možná i proto, že je sama financována z rozpočtu ČT). Tím Vám chci naznačit, že údaj, který by ve financování ČT signalizoval nehospodárnost, tedy konkrétně pořádání nějakého bujarého mejdanu, nemá prakticky šanci proniknout na veřejnost. Tudíž si nelze jednoduše ověřit, ze kterého zdroje byl večírek hrazen, zda z festivalového, soukromého či jiného. (osobně spatřuji i v pořádání extrémně snobského festivalu v KV za nehospodárnost a stát by se neměl do budoucna, dle mého názoru,výrazněji podílet na jeho financování)....ale zpět k ČT. Celý takovýto neprůhledný systém hospodaření ČT vyhovuje subjektům, které jsou na naši televizi nějakým způsobem dlouhodobě napojeny, ať již na její penězovody, nebo těm, kterým je ze strany ČT politicky straněno a ty budou ČT hájit do poslední kapky krve.. Úsudek si při sledování publicistiky či zpravodajství může udělat každý. Zejména mnozí pravicoví politici, eventuálně političtí pozůstalí po kultu V.Havla, samozřejmě ČT nikdy ve sněmovně "nepotopí", proč by si "vypouštěli vlastní rybník", že?! A tak o transparentnost a hospodárnost hospodaření ČT, stejně jako o její objektivitu, nestrannost a vyváženost se povede ve sněmovně ještě předlouhý boj, ale idealisticky věřím, že bude úspěšný. První náznaky se již objevují, přičemž nespokojenost s dlouhodobě nezdravým stavem ČT již začínají vyjadřovat i jiné subjekty než je KSČM.. S pozdravem JV